El grup parlamentari ha presentat cinc preguntes amb resposta oral i s’ha abstingut en la votació de les noves mesures d’urgència per a la pandèmia

El grup parlamentari socialdemòcrata ha recordat al Govern d’Espot-Gallardo la importància d’apostar realment pel multilateralisme i crear consens amb els països veïns, sobretot en temps de pandèmia, a través d’una de les cinc preguntes amb resposta oral que ha exposat el grup socialdemòcrata aquesta tarda al Consell General. La consellera general Judith Salazar ha sol·licitat a l’executiu que argumentés les breus respostes sobre nacionalitat i dret a vot fetes a les recomanacions per Espanya i França en l’avaluació d’Andorra en l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides i que el Govern de dretes es va limitar a respondre amb un “es pren nota” a la demanda feta pel país gal sobre la modificació de la legislació andorrana per ajustar-la al conveni europeu pel que fa al període necessari de residència per obtenir la nacionalitat andorrana i la doble nacionalitat, i una “acceptació parcial” del requeriment per part d’Espanya sobre el dret a vot per permetre que els residents puguin participar en els comicis i en l’elecció del futur polític del país on viuen. “Més enllà de ser una proposta que la majoria i el Govern no comparteixi, hauríem de fer una reflexió sobre el multilateralisme i entendre que acceptar aquestes recomanacions no és una pèrdua de sobirania sinó una atenció a un món globalitzat. Atendre els requeriments ha de ser bo pels ciutadans” ha exposat Salazar. Pel que fa la doble nacionalitat, Salazar ha destacat que la reciprocitat "primer hem d'aplicar-la nosaltres i després demanar-la".

La consellera general també ha subratllat que Andorra “no avança al ritme que hauria” i que no es pot menystenir les recomanacions que fan els països veïns, als quals “es truca a la porta” quan el país necessita ajuda. En aquest sentit, la consellera Susanna Vela també ha preguntat al Govern perquè Andorra s’està engegant una aplicació mòbil com a “passaport Covid” quan a Europa es planteja que sigui a través d’un codi de barres interoperable i llegible digitalment que contingui les dades relatives als certificats. “Tornarà a passar com la famosa “app” de rastreig que mai ha arribat a funcionar?”. Vela ha demanat el per què de l’adjudicació directa de l’aplicació Salut Andorra a la mateixa empresa que assessora al SAAS sense haver fet un concurs públic i ha demanat al ministre Martínez Benazet que es faciliti tota la informació d’aquesta, així com si allotjarà les dades personals i com se n’assegurarà la protecció.

La sessió també ha comptat amb la pregunta oral del president del grup parlamentari, Pere López, qui ha destacat que el Govern, casualment, ha entregat avui la informació sobre la reducció de les tarifes dels paquets bàsics de FEDA i Andorra Telecom per a les persones amb menys recursos, un estudi que els socialdemòcrates porten sol·licitant des del 30 de juny i que van reclamar de nou el passat mes de març. “És una falta de respecte” ha assegura. Així mateix, la consellera Salazar ha tornat a demanar pel resultat de l’anàlisi perl que fa a la ratificació dels articles de la Carta Social Europa que Andorra té pendents de ratificar i, si aquesta tasca s’ha fet, per què no s’ha presentat en el termini estalbert. Finalment, el conseller general Roger Padreny també ha presentat la seva pregunta sobre l’estat dels comptes d’Andorra Turisme dirigida a la ministra de Turisme, a qui ha demanat també perquè hi ha un canvi d’import de 80.000 euros dels diners avançats per a l’espectacle del Cirque du Soleil i per què s’ha destinat més d’un milió d’euros a un fet que s’ha prorrogat diverses vegades i que encara no s’ha produït.

El grup socialdemòcrata també s’ha abstingut en la votació del Projecte de llei de noves mesures excepcionals i urgents per la pandèmia, concretament a la pròrroga durant tot el mes de maig de la reducció dels lloguers de locals per a negocis fins a un màxim del 30%. La consellera general Judith Salazar ha exposat que es seguirà lluitant per unes reduccions més ambicioses i ha puntualitzat que cada mes el Govern d’Espot-Gallardo està convocant els parlamentaris a la cambra “per allargar un fet previsible”.