Pere López assegura que des del Governs “se’ns ha mentit reiteradament” sobre l’existència o no de diferents documents i no s’ha traslladat a la Comissió Europea la veritable situació de la negociació al Principat

El Partit Socialdemòcrata ha decidit posar punt i final a la seva participació en l’Acord Polític per a les negociacions amb la Unió Europea. Ho fa per “defensar de manera efectiva els interessos del país”. Així ho han defensat aquesta tarda el president i candidat a cap de Govern a les properes eleccions, Pere López, i el primer secretari, Gerard Alís, assegurant que des de la formació s’és partidari de l’Acord d’Associació amb la UE, però no com s’està negociant actualment des del Govern.

“No s’està duent bé la negociació”, ha asseverat López, assenyalant que el cap de la delegació negociadora “no té el perfil adequat” i s’ha deixat de banda el Ministeri d’Afers Exteriors, per la qual cosa la posició de negociació és feble. També se surt de l’acord perquè “se’ns ha mentit reiteradament” sobre l’existència o no de diferents documents i ‘non-papers’ i dels posicionaments exposats pels Estats membres i la Comissió. Així mateix, no s’informa adequadament dels posicionaments i acords adoptats fins que ja s’han assolit. En definitiva, no s’han complert els objectius ni els procediments de l’acord polític i “s’ha perdut la confiança”.

Igualment, des del PS es considera que no s’està fent la pedagogia necessària, i per tant “s’estan generant reticències” entre la població, en part per la manca de transparència i la voluntat del Govern d’amagar la informació.

Tot plegat està posant en risc el propi acord i la votació en referèndum podria tenir un resultat contrari si es continua en aquesta línia, han defensat López i Alís. És per això que el PS posa punt i final a la seva participació en l’acord polític ara, ja que encara hi ha temps per revertir la situació i molts dels aspectes més crucials de la negociació de l’Acord d’Associació quedaran per després de les eleccions que s’han de celebrar la propera primavera.  “Estem al final de la legislatura i encara podem ser a temps de revertir les circumstàncies que ens aboquen a escenaris molt complicats”, ha valorat el president i candidat socialdemòcrata a les properes eleccions, Pere López.

En definitiva, es posa punt i final a la participació en l’acord polític perquè fent-hi part “no fèiem cap favor al país”, s’ha deixat per a la propera legislatura la negociació d’aspectes importants i per tant no hi ha risc per a la pròpia negociació, i ara cal poder explicar i fer molta pedagogia perquè de cara a la propera legislatura es produeixin canvis “interns i externs en la manera de negociar”.


(20 de desembre del 2022)