El president socialdemòcrata, Pere López, ha entrat una bateria de preguntes per conèixer quina valoració fa l’executiu de les dades i ha destacat que des de fa dècades es bloqueja la transformació econòmica del país

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha entrat avui una bateria de preguntes en referència a les variacions del Producte Interior Brut (PIB) que està patint Andorra en els darrers anys. López ha destacat que la davallada del PIB andorrà és la més elevada d’Europa amb un 12%, segons diverses informacions internacionals, i ha lamentat la inacció total del Govern tant pel que fa a diversificació econòmica com al treball de les relacions internacionals, que han provocat que aquest hivern hagi estat el pitjor de la història per a l’economia del país. “És una dada molt preocupant que ens ha de servir d’alerta i demanem que el Govern valori més enllà de la pandèmia aquesta caiguda del PIB, que no podem oblidar que és la més elevada a Europa”.

López ha preguntat al Govern d’Espot-Gallardo quins efectes té la no diversificació econòmica en relació a la caiguda del PIB i quan té pensat el Govern fer alguna cosa per millorar aquesta situació, ja que “les elits conservadores” porten dècades bloquejant la diversificació econòmica. El president socialdemòcrata també sol·licita saber quines són les causes específiques que han provocat aquesta caiguda del PIB andorrà, més enllà de la pandèmia, i la valoració de l’executiu respecte que aquesta davallada sigui la més important de tots els països d’Europa.

El president socialdemòcrata també ha destacat que el decreixement del 2020 ha estat d’un 20%, xifra molt elevada per a l’economia del país, i que la d’aquest any també tindrà un resultat gens positiu. Per aquest motiu, López ha demanat la valoració del Govern sobre aquest decreixement acumulat, ja que des del grup socialdemòcrata preocupa molt la situació econòmica d’Andorra, que repercuteix directament en la de tota la ciutadania.

El PS reclama un “passaport Covid” oficial i homologat

El conseller general Jordi Font ha destacat que cal fer més pressió per part de la ciutadania al Govern per avançar en el certificat digital Covid que ha de permetre desplaçar-se per Europa i que actualment l'executiu encara no  una data concreta de quan estarà enllestit. Font ha recordat que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va detallar ahir que el certificat de vacunació actual permet fer aquest tipus de viatges, però que és molt senzill, i des dels socialdemòcrates es tem que no serveixi perquè no té un caràcter oficial i homologat. "Ells mateixos han reconegut que se'ls ha acabat la tinta de la impressora i que fa un certificat que no és ni oficial. Ha estat una patinada que cal rectificar i cal que es continuï amb els acords per tenir transformar la fotocòpia "cutre", com la va definir el ministre, en un certificat oficial i homologat".