Judith Casal, parlamentària socialdemòcrata, ha admès que “no estem tan malament”, però amb una major previsió “podríem estar millor”; la consellera general ha valorat positivament que el Govern ja no sigui “tan vehement” a l’hora de parlar de l’aixecament de la pròrroga dels lloguers el 2027.

Triomfalisme i manca d’anticipació, de previsió. Aquest és el diagnòstic que fa la presidenta del grup parlamentari del PS, Judith Casal, del discurs d’obertura del cap de Govern, Xavier Espot, al Debat d’Orientació Política, que va arrencar ahir, i de la gestió de Demòcrates per Andorra durant els anys que porta liderant l’executiu. Casal ha fet valdre el rol de l’oposició per “assenyalar les mancances” a partir del “relat” que fa la seva formació de la realitat del país. La parlamentària ha admès que “no estem tan malament”, però amb una major anticipació “podríem estar millor”.

“Percebem certa manca de responsabilitat”, ha manifestat Casal, que ha acusat el Govern d’actuar en una línia d’acceleració-frenada: “Tracten alguns mèrits individuals com si fossin circumstàncies estructurals quan la responsabilitat és seva”. Casal ha recordat, per exemple, que DA es va carregar la Taula de Turisme per, ara, proposar la creació d’un organisme que es dedicarà a “fer exactament el mateix”. En l’àmbit de la immigració, el PS també detecta aquesta conducta incoherent: “Parlen de descens i control de la població fruit de les mesures de contenció de DA, però obvien que aquestes mesures són la resposta a, precisament, les anteriors mesures expansionistes”. En aquest punt, Casal ha recuperat l’acusació de manca de previsió per recordar que “per ser sostenibles hem d’anticipar les conseqüències del creixement”.

La parlamentària socialdemòcrata ha recuperat també les preocupacions de la població recollides a l’últim Observatori d’AR+I. Les principals: el preu elevat de l’habitatge i els salaris baixos. Quant a habitatge, Casal ha insistit en la “falta de responsabilitat, novament, de la seva acció política”. “No han sabut anticipar. No li negaré, però, que venim d’una crisi econòmica, la del 2008, que ens ha dut a passar-nos de frenada. Hem mort d’èxit”. Ara bé: “Fa força temps, des del 2017, que des del grup que presideixo demanem debats sobre habitatge i hem trigat molt a tenir-los”. “Diuen que han fet la mobilització més gran de recursos que s’ha vist mai en habitatge. No podria ser d’una altra manera perquè no teníem cap mena d’inversió en habitatge públic”, ha continuat la consellera general. “Si tenim una situació de tensió residencial, l’habitatge públic és l’única mesura que pot pal·liar la situació”.

El PS considera, a més, que el plantejament d’habitatge públic del Govern no s’ajusta a la idea de pisos de lloguer a preu assequible, sinó a una concepció de pisos socials: “Estan invertint en habitatge social i no pas en habitatge a preu assequible”. A banda, Casal ha valorat positivament que DA ja no sigui “tan vehement” a l’hora de parlar de l’aixecament de la pròrroga dels lloguers el 2027: “Ho celebrem. La situació continua molt tensionada i albirem l’esperança d’un aixecament que sigui progressiu, condicionat. Això donaria tranquil·litat a molta gent”. “Si parlem de propietaris”, ha afegit, “no podem discriminar de la mateixa manera els petits tenidors i els grans tenidors: uns busquen un complement de renda i els altres fan negoci”.

Pel que fa al rumb de l’economia, la socialdemòcrata ha expressat el cansament que implica “que el creixement econòmic sempre giri entorn del PIB”. “Ens agradaria que comencessin a pensar en altres indicadors per mesurar el creixement, sobretot si parlem de creixement sostenible. De res ens serveix créixer si la societat no assoleix millors estàndards de qualitat”. Quant a la reforma de les pensions, Casal ha subratllat que “les projeccions indiquen que, a la llarga, tindrem un sistema que no serà sostenible”. “Cal posar-hi mitjans”, ha reclamat, “perquè la realitat és que el 80% de les pensions estan per sota del salari mínim. Enlloc, per tant, de treballar la reforma únicament sobre criteris de sostenibilitat econòmica, cal que s’enfoqui també pensant en la sostenibilitat social”.

La consellera general, finalment, ha retret a l’executiu la lentitud en l’aplicació de la Llei d’igualtat: “L’estan desplegant amb tranquil·litat, sense massa pressa”. I ha recuperat un dels assumptes socials més delicats i més encallats que té el Govern damunt la taula: “No podem parlar d’igualtat efectiva si no obrim el meló de l’avortament”. Per a Casal, cal trobar l’equilibri entre una possible fórmula de despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs i “el manteniment de l’estructura institucional”. La parlamentària ha assenyalat també la poca comunicació per part del Govern: “Estem parlant d’elements que anem sentint en entrevistes. És una reforma que abraça tota la cambra i aquesta no és la manera, ministre Baró. No pretendrà que li comprem una llei de la qual no en sabem res”. Casal ha afegit que “s’està parlant massa” de l’aplicació parcial de la cobertura de la CASS per poder avortar fora del territori nacional: “Per què aquesta diferència entre qui s’ho pot pagar i qui no? És un acte mèdic o no és un acte mèdic? Només finançarem qui no s’ho pugui pagar?”.