Partit Socialdemòcrata

Reunions explicades

Crea: 03/18/2016 - 10:55

Foc i lloc publicat al Diari d'Andorra

Les reunions políticodiplomàtiques acostumen a tenir un contingut més aviat lleuger i els temes, sovint, es tracten amb subtilesa i evitant pronunciaments massa clars. Aquest fet és encara més accentuat quan els temes tractats poden ser vistos com la ingerència d’un país vers d’un altre.
 
És justament per aquest motiu que sorprèn la deriva (perillosa, al nostre entendre) en què s’està entrant darrerament a Andorra, consistent en la temptació de convertir tota reunió amb tercers (parlo sempre de representants d’altres Estats) en una ocasió per fer passar un missatge que interessa. Fa pocs dies, i ahir ho vaig exposar públicament al Consell General, vam viure el darrer exemple.
 
Els detalls sobre la reunió entre la comissió d’Exteriors i el representant dels Estats Units Conrad Tribble, que s’han filtrat no responen a la realitat del que es va comentar en aquella trobada, d’altra banda, prou interessant. I és que vam tractar qüestions bilaterals de gran interès.
 
Estem assistint a un escenari, que em sembla poc encertat, en què es relaten i s’expliquen les reunions mantingudes amb l’única finalitat de posar en boca d’un tercer (que sovint no pot rebatre ni argumentar) un missatge molt concret.
 
En algun cas, a més, pot semblar que es recerca, en persones alienes, una justificació a posicionaments polítics ja sigui per la dificultat mateixa d’argumentar-los o per no ser capaç d’explicar una situació amb arguments realment convincents.
Deia Sèneca (rellevant pensador i polític romà) que “importa molt més el que pensis de tu mateix que allò que els altres pensin de tu”. I aquí toca que la veu i l’opinió que compti sigui la nostra, la de la gent que viu al nostre país, i que no es construeixin argumentacions sobre l’opinió de tercers.
 
Entenc que, en cap cas, hi ha la voluntat de substituir el debat intern polític i social positiu i necessari per aquestes visions “prefabricades” que s’atribueixen a l’exterior i que, a més, a vegades tenen poc a veure amb el contingut, sovint prudent i “diplomàtic” de les reunions.
 
I, no oblidem, aquesta utilització, sigui en un sentit o altre, de determinades reunions o trobades, pot acabar prenent-se malament per part del tercer en qüestió.