Partit Socialdemòcrata

Pere López: “La reforma fiscal donaria uns 40 milions més a l'Estat”

Crea: 04/03/2019 - 17:26
Pere López (F.G. / Diari).

Entrevista publicada al Diari d'Andorra (3-4-2019)

El candidat del Partit Socialdemòcrata s’ha revelat com un dels consellers més bel·ligerants de tot l’hemicicle amb les polítiques de Demòcrates. Un Govern que ara ambiciona dirigir amb l’objectiu de fer d’Andorra “un país per a tot­hom” i deixar enrere els vuit anys de Toni Martí.
 
Com es pot convèncer el Papa per mantenir el Coprincipat i despenalitzar l’avortament?
Cal explicar bé, perquè sempre he criticat la fredor de determinats partits, que avortar és una decisió molt complicada. Dit això, crec que el que farà falta la pròxima legislatura per començar aquest debat és que hi hagi una majoria parlamentària decidida a tirar endavant aquesta reforma. Per tirar endavant aquesta legislació s’aprova al Consell i el pas següent és que un dels dos Coprínceps la ratifiqui.
 
Quants diners addicionals pot recaptar l’Estat amb els canvis fiscals que proposa el PS?
Els canvis que plantegem suposen que els que més tenen tributin, ja que els que més tenen si organitzen la seva activitat empresarial a través de societats o bé en forma de sicavs estan pagant un 0% al país. Per tant, les reformes perquè tributin l’IRPF els dividends i els rendiments de sicavs suposen un ingrés extra d’entre 30 i 35 milions d’euros, mentre que el segon tram d’IRPF pels rendiments que superin els 144.000 euros suposen entre 5 i 6 milions d’euros. És a dir, la reforma fiscal donaria uns 40 milions més a l’Estat.
 
Quina és la principal mesura que preveu per solucionar el problema del lloguer?
Proposem crear un ens públic que tracti diferents qüestions, com ara contractes amb els propietaris de pisos buits perquè potser la garantia de l’Estat els pot ajudar a fer el pas de posar-los al mercat. L’Estat, alhora, es compromet a llogar-los a un preu assequible. La nostra estimació és que una mobilització de 150 o 200 pisos a curt termini és perfectament possible.
 
Qui és el favorit per guanyar les eleccions?
Nosaltres hem treballat seriosament aquestes eleccions. Penso que el nostre projecte polític demostra la molt bona feina feta. Ara, per dir-ho d’una manera gràfica, la pilota està a la teulada dels andorrans i andorranes.
 
El seu projecte a les parròquies està lligat a L’A. L’elector està entenent bé d’Acord?
Sí, d’Acord s’està entenent bé per part dels electors. Tothom sap perfectament com és el sistema electoral i què passa amb els vots territorials, que si no tenen representació no tenen capacitat de tirar endavant el projecte. Estem donant l’oportunitat que el seu vot es tradueixi en seients al Consell General.
 
Quins han estat els principals errors del Govern Martí?
Els vuit anys de DA han sigut molt dolents, però la segona legislatura ha estat particularment negativa. Penso que l’error principal ha estat la seva arrogància i incapacitat d’escoltar.
 
Si fos per vostè, en quin termini estaria aprovat l’acord d’associació?
L’acord d’associació l’hauríem d’agafar amb certa cautela i jo diria que a bastant llarg termini. Fa cinc anys que estem en una negociació efectiva i els dubtes s’han incrementat. Nosaltres tenim quatre línies vermelles: la política fiscal, el manteniment del sistema de quotes i del monopoli de FEDA i Andorra Telecom, així com definir un cabal comunitari que podem assumir.
 
Tots els residents haurien de poder votar a les comunals?
Quan parlem d’una Andorra per a tothom és per a tothom. Al programa portem que els residents amb una antiguitat de més de cinc anys poden participar a les eleccions comunals. Al Consell General per a nosaltres sí que hi ha el requisit de nacionalitat, però pensem en la reducció del termini a deu anys per adquirir-la.
 
L’objectiu del PS es atreure el vot del fill de l’immigrant allunyat de la política perquè el seu pare no pot votar?
La nostra voluntat és donar veu a tots els ciutadans. En aquestes eleccions els fills dels residents, que tenen pares que no poden votar, tenen una doble possibilitat. Poden votar a la vegada per ells mateixos i pels seus pares.
 
Considera que una abstenció alta pot perjudicar especialment el PS?
Hi ha elements de distanciament amb la política. Nosaltres hem fet un esforç en qüestions que pensem interessants per als electors tradicionalment abstencionistes, com ara la doble nacionalitat, l’habitatge i l’increment dels salaris i les pensions.
 
Josep Pintat va acusar el PS de ser el mateix que DA.
A hores d’ara s’evidencien dos models, jo crec que molt clarament, que són el de DA i del PS. Jugant amb el nostre eslògan, si el PS és una Andorra per a tot­hom, DA és una Andorra per a uns quants.