Partit Socialdemòcrata

Incrementar el salari mínim fins als 1.200 euros, primera proposta del PS

Crea: 03/01/2019 - 11:19
López i Rios atenen els periodistes.

Notícia publicada al Bon Dia (1-3-2019)

Incrementar el salari mínim fins als 1.200 euros mensuals. Aquesta seria una de les primeres accions que implementaria ja des de l’inici de la legislatura el Partit Socialdemòcrata en cas que obtingués la confiança dels ciutadans en els comicis generals del 7 d’abril vinent.
 
Així ho van explicar ahir el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, i el candidat socialdemòcrata a la candidatura de d’Acord a Encamp, David Rios, en la posada en marxa d’una campanya que, sota el lema Una Andorra per a tothom, pretén “explicar quines han estat les conseqüències de la política de DA aquestes dues legislatures” i evidenciar “la precarització en molts àmbits de la vida social i laboral”.
 
I el primer dels quatre fulletons que es preveuen distribuir en el marc de la campanya –condicions de treball, funció pública, vida i pensions dignes per a la gent gran i dret a vot i doble nacionalitat– està dedicat precisament als salaris dignes i a la conciliació familiar.
 
López, que va recordar que ja durant aquesta darrera legislatura el PS va fer dues propostes per apujar el salari mínim fins als 1.200 euros,  va considerar la mesura inajornable “vista la necesssitat social del que es viu al nostre país”. A més, el candidat socialdemòcrata va destacar que aquesta mesura té dos vessants diferenciats. El primer, encaminat que “els treballadors tinguin unes condicions de vida acceptables” tenint en compte que el cost de la vida “s’ha encarit moltíssim”, i no només “per l’habitatge, sinó també per altres qüestions que fan que molta gent no arribi a final de mes”. 
 
A la vegada, va continuar López, es tracta d’una mesura que pot ajudar a la reactivació econòmica, ja que “si les famílies no poden consumir més enllà del que és pagar el lloguer, tota l’economia s’enfonsa”. Així, aquests “ingressos addicionals necessaris per a una vida en bones condicions” revertirien “en el conjunt de l’economia” i també generarien “un increment de les cotitzacions a la Seguretat Social”.
 
Així mateix, López va recordar que l’estudi sobre el cost de la vida fet per l’executiu el situa en els 1.200 euros i va insistir que “no podem acceptar una situació en què d’entrada es pagui menys als treballadors del que cal per viure al país”. En aquesta línia, va destacar que les ajudes socials haurien de ser per a “persones que no troben feina o que es troben en una situació particular”, però no per a una persona que “té una jornada de treball completa, que treballa 40 hores o més i que no pugui arribar a final de mes”, una situació que “cal resoldre”.
 
Entre les altres mesures que s’inclouen al fulletó com a contraposició a la política de DA hi ha la de destinar una partida del pressupost per al finançament de l’activitat dels sindicats, organitzacions que, per Rios, “han de tenir una participació més activa en tota la presa de decisions en coses que afecten els treballadors”, la derogació dels articles de les lleis laborals “que han retallat drets als treballadors”, la creació d’una taula de diàleg per a la conciliació familiar i laboral i l’obligatorietat que el treballador disposi d’1,5 dies consecutius de descans setmanal.