Partit Socialdemòcrata

El PS vol un 1,5% més de l’empresari a la CASS

Crea: 02/02/2016 - 17:27
López i Gili durant la roda de premsa.

Article publicat al Diari d'Andorra

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat 37 esmenes als pressupostos del 2016 del Govern.
 
Una és la referida a l’augment en dos punts de la cotització a la CASS que l’executiu farà repercutir en un 50% a la patronal i en un 50% a l’assalariat. L’esmena dels socialdemòcrates proposa distribuir els dos punts d’una manera diferent: un 75% seria a càrrec de l’empresari i un 25% del treballador. El conseller general Pere López va recordar que aquesta ha estat la distribució habitual de la càrrega de la cotització a la Seguretat Social i “ens sobta que s’hagi canviat”. Pel socialdemòcrata, les més perjudicades són “les classes baixes”, ja que en cas de mantenir-se la proposta del Govern “aquest augment es menjaria gairebé tot l’increment del salari mínim anunciat per al 2016”.
 
Les esmenes al pressupost de DA, que López considera “del passat, clàssic, ancorat en projectes no assolits i que mira enrere”, també afecten dos projectes estrella de l’executiu: l’heliport nacional i l’escenari multiús per a grans esdeveniments. A diferència del grup liberal, que aposta per eliminar aquestes partides, el PS les vol mantenir però a la baixa. En concret, mantindria les partides d’estudi perquè considera que són projectes “interessants per al país”, però eliminaria els diners destinats a la seva construcció, perquè “cal veure si es poden acabar materialitzant”. De prosperar les esmenes del PS, els 2,6 milions previstos entre les dues partides es reduirien a la meitat. Mig milió aniria a parar a l’estudi de l’heliport i 200.000 euros al del recinte multiús. Una mica més d’un milió es dedicaria a reduir l’endeutament de l’Estat i la resta s’invertiria en projectes mediambientals.
 
Els socialdemòcrates també han presentat esmenes per rebaixar els diners que Andorra Telecom i FEDA hauran de transferir al Govern. Consideren que “s’està fent un ús abusiu dels recursos de les parapúbliques” i proposen que la transferència d’Andorra Telecom sigui només d’11,3 milions (estan previstos 25) i la de FEDA d’1,5 milions (2,5).
 
UNA PLANTA DE COMPOSTATGE ÉS EL PROJECTE 'ESTRELLA'
 
Els consellers generals del PS Pere López i Rosa Gili van presentar ahir el contingut de les esmenes en una roda de premsa en què van anunciar com a projecte “estrella” incloure als pressupostos una planta de compostatge. Per dur-la a terme, volen eliminar la partida de 375.000 euros destinada a la millora de la cruïlla Erts-Pal. I és que una part de les seves esmenes pretén que els diners que el Govern reserva a l’asfaltatge de carreteres es dediqui a altres projectes. També volen que 750.000 euros d’una partida d’Ordenament Territorial destinada a estudis i projectes d’inversió es dediqui a la creació d’un parc tecnològic.