Partit Socialdemòcrata

El PS vol part del fons de jubilació en pisos

Crea: 07/10/2019 - 11:51
Un instant de la roda de premsa.

Notícia publicada al Diari d'Andorra (10-7-2019)

El grup parlamentari socialdemòcrata va presentar ahir una proposició de llei per aportar solucions a una gran problemàtica com és l’habitatge al Principat. La mesura preveu una modificació de llei reguladora del fons de reserva de jubilació (FRJ) per poder crear un parc immobiliari emprant un 10% del seu capital, aproximadament, uns 125 o 130 milions d’euros, i permetrà diversificar les inversions. “Hem modificat la llei per habilitar que el fons inverteixi en fons immobiliaris”, més enllà de “participar en inversions de borsa i de renda variable”, va manifestar Rosa Gili, consellera general.
 
La proposició preveu la compra de béns immobles que s’hagin de rehabilitar per, posteriorment, treure’ls al mercat a un preu més assequible. Gili va assenyalar que així “podrem regular el mercat de l’habitatge i posar remei al gran problema de falta d’habitatge assequible”. La compra d’aquests immobles s’haurà de fer seguint els valors de mercat establerts l’1 de juliol del 2019, i aniran subjectes a uns peritatges en els quals s’inclourà un descompte del 10% per a la seva compra. Així, els preus “es calcularan de manera raonada, d’acord al preu de compra, els costos de rehabilitació”, incloent-hi les despeses de gestió, “i un 2% de marge de rendibilitat”, va afirmar Pere López, president del grup parlamentari, per evitar una inflació dels preus de mercat. En la mateixa línia, la rehabilitació dels immobles haurà de seguir les normes mediambientals i d’energia renovable.
 
Lloguers socials i estudiantils
Un 15% dels immobles es destinarien a finalitats socials i un 5% a estudiants per fomentar la recerca. El lloguer per a aquestes persones amb dificultats socials serà d’un terç dels ingressos de la família, tot i que “si el preu és superior, demanem a Govern que compensi aquesta diferència”, va destacar López.
 
S’estima que en un termini de quatre anys, l’FRJ destini el 10% del total del seu capital a aquest parc immobiliari. López va afirmar que “pensem que el canvi de model és molt positiu, és una mesura deflacionista que regularà el mercat del lloguer i donarà rendibilitat al fons”. En la mateixa línia, va afegir que “les ajudes d’habitatge, tot i ser necessàries, acaben sent un element inflacionista” per seguir mantenint els preus a l’alça. Aquesta modificació es planteja amb el pretext dels problemes d’inversió que va tenir l’FRJ l’any passat, on va perdre fins a 55 milions d’euros.