Partit Socialdemòcrata

El PS vol menys diners per a l'heliport i que es creïn un parc tecnològic i una planta de compostatge

Crea: 02/02/2016 - 17:40
López i Gili van oferir la roda de premsa

Article publicat a Ara.ad

Els consellers generals socialdemòcrates han presentat un total de 37 esmenes al pressupost del 2016, tal com han explicat aquest dilluns al matí Pere López i Rosa Gili. López ha indicat que aquest "volum important d'esmenes" presenta "un model de país diferent al de DA, que posa al davant a les persones i que potencia els valors d'Andorra, com ara el comerç i el turisme, però també el medi ambient, l'esport i el foment de la vida sana". En aquest sentit, el president del grup mixt ha considerat que el pressupost de DA és "un pressupost de passat, clàssic, que mira enrere", mentre que el PS "enfoca el futur de manera diferent, per modernitzar i fer d'Andorra un país atractiu".
 
Pel que fa al contingut de les esmenes, el PS proposa reduir a la meitat la partida pressupostària destinada a l'heliport, passant-la d'un milió d'euros a mig milió. També proposa una reducció dels diners destinats a la construcció d'un espai multifuncional, tot i que en tots dos casos es mostra partidari de mantenir totes dues partides al pressupost.
 
El motiu és que es considera que són dos projectes "importants" per al país, però que no es podran tirar endavant fins que no es trobi un emplaçament adequat. És per això que, en el cas de l'heliport, es defensa mantenir una dotació suficient per a l'elaboració d'estudis, però no es veu la necessitat d'anar més enllà, ja que encara no hi ha ni el terreny definit.
 
En matèria d'infraestructures, el PS considera que la partida destinada a carreteres és, en paraules de Gili, "excessiva", i que en canvi cal apostar per altres projectes. Així doncs, el PS proposa rebaixar partides d'Ordenament Territorial per tal de destinar 750.000 euros a la redacció del projecte per promoure un parc tecnològic.
 
Tal com ha explicat López, aquest projecte "va en la línia de l'obertura econòmica i del procés de diversificació". L'objectiu, ha explicat, és crear les infraestructures i les "sinergies" necessàries per crear un 'pool' on s'hi puguin instal·lar empreses relacionades amb les noves tecnologies. També es volen reconduir partides destinades a carreteres cap a la millora de l'accessibilitat d'edificis i de la via pública.
 
Menys diners a l'ADI i més al pla de reactivació del comerç
 
Encara en matèria d'obertura econòmica, els consellers del PS proposen reduir el pressupost de l'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), en considerar que és "desproporcionat", i que és més important destinar aquests diners al pla de reactivació del comerç.
 
Pel que fa al medi ambient, la "proposta estrella" del PS, tal com ha explicat Gili, és la dotació d'un milió d'euros per a la creació d'una planta de compostatge de matèria orgànica, per tal que "els residus no es cremin i hi hagi menys pol·lució i menys fum". Les esmenes socialdemòcrates també proposen més partides per a la creació de carrils bici i el foment de la renovació del parc mòbil del Govern amb vehicles elèctrics.
 
Limitar els dividends d'Andorra Telecom que es queda el Govern
 
En aquest sentit, també es proposa una major dotació a FEDA per tal que pugui apostar per les energies renovables. Precisament en relació a les parapúbliques, les esmenes socialdemòcrates aposten per limitar els dividends que es queda el Govern. En el cas d'Andorra Telecom, proposa eliminar els quinze milions que passaran a l'Executiu, ja que, segons Gili, cal que l'empresa "tingui recursos propis per millorar alguns aspectes, com ara la qualitat de les trucades, o per fer front a reptes com la desaparició del 'roaming'".
 
Quant a la sanitat, el PS considera que cal reconduir partides per tal de fer front a "la descapitalització i l'obsolescència dels equipaments electromèdics del SAAS". També es proposa una major dotació al Cedre per tal d'augmentar-ne el personal. Pel que fa a la CASS, es proposa una modificació en la distribució de l'increment de la cotització, fent que un 75% vagi a càrrec de l'empresari i un 25% a càrrec del treballador.
 
Les esmenes del PS també proposen una reducció de 200.000 euros en el pressupost de l'INAF, i un increment de la dotació del Tribunal de Comptes per tal que aquest pugui fer front a les noves obligacions que té l'ens fruit de les darreres modificacions legislatives. Aquests diners, considera el PS, haurien d'anar en detriment de la partida de personal de relació especial del Gabinet Jurídic del Govern.
 
Al PS li "sobta" la contractació de Torrejón
 
En aquest sentit, Gili ha destacat que el PS ha demanat el contracte del nou cap del Gabinet Jurídic, Emilio Torrejón. Ha destacat que fins que no l'analitzin, no poden fer una valoració a fons de la seva contractació, però ha avançat que "pensem que hi ha gent qualificada al país per fer aquesta feina, i sobta aquesta contractació d'algú de fora".
 
Gili veu "poc fonament" en la denegació de la visita al Cedre
 
En relació a la denegació del Govern per tal que el grup parlamentari liberal pogués visitar el Cedre, Gili ha considerat que veu "poc fonament" en l'argumentació donada. Ha destacat que "si un grup parlamentari vol visitar un equipament, ho fa per millorar, i no hi ha d'haver res a amagar". "Si ho vol fer a través de la Comissió Legislativa, molt bé, però també ho ha de poder fer com a grup parlamentari", ha reblat Gili.