Partit Socialdemòcrata

El PS retalla a la meitat la partida de l'heliport per fer un parc tecnològic

Crea: 02/02/2016 - 17:37
López i Gili just abans de començar la roda de premsa

Article publicat al Bon Dia

A diferència del grup liberal, els consellers del Partit Socialdemòcrata del grup mixt opten per mantenir l’heliport i el recinte al projecte de pressupost per a l’exercici 2016, tot i que en redueixen la dotació prevista a la meitat. Així ho van explicar ahir els parlamentaris Pere López i Rosa Gili en la presentació de les 37 esmenes als comptes públics que ha presentat la formació, esmenes en què, segons López, es pot veure “un model de país, diferent del de DA, que posa al davant les persones i que potencia els valors d’Andorra”.
 
En aquest sentit, López, que va assegurar que els comptes de DA són “un pressupost clàssic de passat, basats en projectes no assolits”, va proposar la creació d’una nova partida de 750.000 euros destinada a la creació d’un parc tecnològic, “una necessitat real” si es vol sortir “del model de país d’inversió en via pública” i anar “cap a una diversificació de l’economia”.
 
Així mateix, López, que va justificar la retallada de les partides de l’heliport i del recinte multifuncional en el fet que encara no hi ha cap emplaçament per ubicar-los, va explicar que la formació considera “desorbitada” la dotació prevista per Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), que gairebé triplica el pressupost, i que per això una de les esmenes proposa ajustar aquest pressupost per poder destinar una dotació més gran al pla de comerç, que només disposa d’una partida de 48.000 euros.
 
D’altra banda, Gili va exposar les esmenes relatives a FEDA i Andorra Telecom encaminades a reduir el volum de dividends que es queda l’executiu i poder destinar així aquests diners a millorar el servei, en el cas d’Andorra Telecom, i a poder dotar de més recursos FEDA per al desenvolupament de les energies renovables.
 
Així mateix, els parlamentaris socialdemòcrates aposten també per rebaixar considerablement la partida destinada a diferents actuacions a la xarxa viària i destinar-les a la millora de l’accessibilitat d’edificis i de la via pública, d’una banda, i també a potenciar els carrils per a bicicletes, la restauració del riu i del medi aquàtic, de l’altra, així com a incrementar la partida per al foment del vehicle elèctric de manera que es pugui renovar part de la flota dels vehicles del Govern i que els nous siguin elèctrics.
 
A més, i com a projecte estrella, els consellers del PS proposen destinar un milió d’euros a la creació d’una planta de compostatge per a matèria orgànica per “valoritzar-la, com fan en molts altres llocs”.
 
La formació proposa també dues esmenes per incrementar la dotació per al cos de policia i el de bombers, i una per reduir en 75.000 euros la partida destinada a personal de relació especial del gabinet jurídic del Govern per poder-los destinar al Tribunal de Comptes, perquè pugui fer front “a les noves obligacions legals i de control que les modificacions legislatives li han imposat”. El PS demana també augmentar les partides per renovar material i equipament electromèdic del SAAS, que considera que s’ha quedat “obsolet”.
 
Canviar la distribució de l’augment de la cotització
Entre les 37 esmenes presentades al projecte de pressupost per a l’exercici 2016, López va destacar també la que fa referència a la modificació de la disposició final sisena del text, relativa a la distribució de l’increment de les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. En aquest sentit, López va defensar que es mantingui la proporcionalitat que s’ha seguit fins ara –un 75% per part de l’empresari i un 25% per part de l’assalariat– i que dels dos punts d’augment de la cotització l’empresari n’assumeixi 1,5 i el treballador l’altre 0,5%.