Partit Socialdemòcrata

El PS proposa redefinir el rol de minories i cònsols als comuns

Crea: 03/01/2018 - 12:07
Alís i Gili, durant la roda de premsa.

Notícia publicada a Informatius.ad i emesa per RTVA (1-3-2018)

Modernitzar i democratitzar el funcionament dels comuns. Aquest és l'objectiu del PS amb la proposició de llei qualificada d'organització i funcionament d'aquests ens. Els socialdemòcrates aposten perquè les minories puguin tenir un paper més actiu en la política comunal i més pes en les decisions
 
La proposició de llei pretén millorar la posició de la minoria respecte de la majoria. Per això, estableix que l'atribució dels escons s'ha de distribuir proporcionalment entre totes les candidatures, com es fa ara en les eleccions generals en les llistes nacionals.
 
També fomenta l'accés de la minoria a la informació vinculada a les sessions de consell de comú i fixa una subvenció pels grups que formin part del comú perquè puguin desenvolupar la seva estratègia política. El conseller general del PS al grup mixt, Gerard Alís, "la voluntat és fer més democràtic, sostenible i eficient el funcionament dels comuns".
 
La proposta del PS inclou també una definició i un reforç de la figura del cònsol major, alhora que n´elimina la del cònsol menor. A més, es fixa que la retribució del cònsol no pot ser superior a 5,5 vegades el salari mínim i ha d'exercir el càrrec amb dedicació exclusiva. La consellera general del PS al grup mixt, Rosa Gili, ha posat com a exemple "la polèmica durant el mandat d'Antoni Martí com a cònsol, en què podia arribar a firmar algun projecte com a arquitecte, quan molta gent pensava que no era possible".
 
La proposició de llei introdueix també la participació directa dels ciutadans a través, per exemple, de consultes populars no vinculants o la participació en determinades parts del pressupost comunal, entre d'altres.
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS