Partit Socialdemòcrata

El PS demana que s'avaluï Tresoles amb els criteris que al 2015 es van puntuar deu ubicacions per a l'heliport

Crea: 06/07/2017 - 11:57
Un instant de la roda de premsa

Notícia publicada a Ara.ad (06-06-2017)

El Partit Socialdemòcrata ha posat de manifest aquest dimarts els seus dubtes en relació a la ubicació proposada per dur a terme l'heliport nacional. El primer secretari del partit, David Rios, juntament amb la consellera de la minoria del comú d'Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, i de la consellera general Rosa Gili, han mostrat la seva preocupació perquè consideren que DA treballa "amb un continu procés d'improvisació", i han demanat al Govern que faci una valoració del terreny de Tresoles amb els mateixos criteris que al 2015 es van puntuar deu ubicacions per a l'heliport.
 
En aquell moment, els terrenys més ben valorats pels tècnics de l'aviació francesa van ser un terreny de la Comella (17 sobre 20), que es va descartar per l'oposició política del comú d'Andorra la Vella, i un altre a Engolasters (16 sobre 20), que consideren que potser tampoc va ser triat per motius polítics, ja que la cònsol major, Trini Marín, en resposta a una pregunta a Cèlia Vendrell, va assegurar que hi eren desfavorables si no hi havia un acord de tots els veïns afectats.
 
El PS ha assegurat que, posteriorment, a la tardor del 2016 apareix un nou informe "de dues pàgines" sobre el terreny de Tresoles, situat a Encamp però a tocar de la parròquia escaldenca que, segons ha apuntat Vendrell, "està escrit molt en condicional, no és positiu ni negatiu". La formació socialdemòcrata ha fet una puntuació seguint els mateixos criteris que la comparativa del 2015 i conclouen que el nou emplaçament obtindria una nota de 9 sobre 20. Els motius que consideren que resten punts són, en primer lloc, que el terreny només permet dos accessos i que un d'ells requereix fer una maniobra; perquè en ser una superfície en pendent es requerirà una obra civil important que suporti la pressió dels helicòpters; perquè cal construir una carretera d'accés i fins i tot una rotonda; i perquè a nivell d'entorn, hi ha la infraestructura de FEDA i habitatges molt a prop.
 
Tal com ha indicat la consellera general Rosa Gili, a banda de la valoració més acurada, el PS també demana un estudi de viabilitat per saber exactament el cost, quin tipus de gestió es proposa i els clients potencial que utilitzaran l'heliport. De fet, Cèlia Vendrell considera que la insfraestructura, tenint en compte que ja s'ha parlat d'uns 3 milions d'euros, pot arribar a suposar un mínim de 10 milions d'euros, tenint en compte la construcció de l'accés, el sistema antiincendis o els dipòsits de carburants. Per tot plegat, el PS demana al Govern que tingui en compte que "són diners públics" i que el lloc s'esculli amb criteris tècnics.
Tags: