Partit Socialdemòcrata

El PS acusa Govern de no voler reformar les competències

Crea: 11/25/2015 - 20:57
Pere López durant la roda de premsa

Article publicat al Diari d'Andorra

El president del grup parlamentari mixt, Pere López, va acusar ahir l’executiu de DA de no tenir una voluntat de reformar la Llei de competències.
 
Pere López va denunciar ahir el “doble joc” al qual considera que juga el Govern de DA amb la modificació de la Llei de transferències i competències dels comuns. El president del grup parlamentari mixt va recordar que la legislatura passada, quan DA tenia 22 consellers al Consell General i “pràcticament” tots els comuns del mateix color, no es va avançar en aquesta qüestió. De fet, va assenyalar, “els comuns van defenestrar el ministre que volia posar ordre”, i va alertar que amb la modificació que es vol fer de la Llei de transferències, que elimina l’obligatorietat de destinar el 80% de les transferències a inversió, encara es complicarà més la negociació que s’hagi de dur a terme. En aquest sentit, va lamentar que en la comissió de Finances d’ahir a la tarda es rebutgessin les esmenes que des de la seva formació s’havien presentat per tal que els comuns no poguessin donar una lliure destinació a les transferències.
 
Per tot plegat, va qüestionar “si realment hi ha voluntat de dur a terme la reforma” i posar fi a un sistema que considera “ineficient”. “Dia a dia els ciutadans estem finançant un sistema que no és just i que comporta moltes duplicitats”, va manifestar. Així, va assegurar que des de l’equip de Toni Martí es practica un “parroquialisme mal entès que defensa els interessos del comú per davant dels del país”.
 
López també va lamentar que el cap de  Govern no hagi inclòs la reforma de les competències i les transferències com un element més del pacte d’Estat que va proposar a l’oposició, tant per a l’acord d’associació amb la UE com per a la reforma sanitària. Des del seu punt de vista, l’única solució perquè la modificació avanci és aconseguir que en el proper mandat hi hagi representació del PS entre els cònsols que aportin “visió d’Estat”.
 
COMPAREIXENÇA PEL 'CAS BPA'
 
Pere López també va valorar la compareixença de Toni Martí, Jordi Cinca i Gilbert Saboya davant la comissió especial del cas BPA. Va lamentar que les explicacions de l’executiu no fossin “clares i contundents”, sinó que “vam veure un Govern dubitatiu, erràtic i amb unes explicacions poc treballades”. López es va mostrar “sorprès” per la situació i va remarcar que sobretot havien faltat explicacions sobre el fet que BPA hagués informat amb anterioritat dels possibles casos de blanqueig.