Partit Socialdemòcrata

Protegir el medi ambient

Crea: 08/10/2020 - 11:45

Com sabem, tenim certs líders polítics i líders industrials que prefereixen anteposar el desenvolupament econòmic a la protecció del medi ambient. Si no reduïm les nostres emissions  i no protegim el medi ambient, el canvi climàtic serà inevitable i farem que vagi a pitjor.

El confinament durant mesos per evitar l’expansió de la Covid-19 ha reduït les taxes de contaminació, han proliferat més animals i, en definitiva, hem donat un respir a la naturalesa. 

Si ens oblidem del fet que l’aire va descontaminar-se, que el bosc es va netejar, que els animals van sortir del bosc, i si tornem a pensar que el desenvolupament econòmic és més important que salvar el medi ambient, no m’agradaria imaginar el planeta que deixarem als nostres nets i besnets.

Caldria fer alguna cosa per canviar l’estil de vida i que sigui sostenible. Estem gastant alguns recursos de la naturalesa com si fossin infinits, els estem consumint amb més rapidesa de la que la naturalesa pot regenerar-les.

No podem amagar el cap i dir que no existeix el problema, encara que la majoria de la gent es nega a parlar d’això perquè creu que l’assumpte és políticament sensible o incòmode.

Hem de fer baixar les nostres emissions de gas d’efecte d’hivernacle els pròxims anys. És un daltabaix dels nostres models d’organització que no té equivalent. No es tracta de reconstruir com abans de la crisi, es tracta de reinventar el nostre model, una verdadera transició mediambiental.

És el moment d’obrir l’economia del nostre país en una direcció totalment nova.

Hem de trobar solucions postCovid més verdes que puguin fer front al desafiament climàtic, que passa, entre altres, per  fer desaparèixer els combustibles fòssils i invertir en energia neta.

Hem d’unir-nos i establir o trobar una forma de relacionar-nos millor amb la naturalesa.

Hem de recolzar la creació d’una llei Europea del Clima que arribi  a prohibir a tots els estats membres de la UE que continuïn subsidiant els combustibles fòssils. ¿Va ser realment necessària la Covid-19 per aprendre a respectar la naturalesa i deixar-la descansar? No hauria estat possible fins ara ...

La lluita contra el canvi climàtic es materialitza en una lluita entre dos visions de la societat: dominació capitalista o ecosocialisme igualitari. És un fet que quan parlem de canvis ambientals globals no es tracta solament de canvis en el medi biofísic, es tracta de canvis que afecten profundament la societat en l’àmbit econòmic, social, polític i cultural.

Afortunadament, sembla que aquesta pandèmia ha despertat moltes persones. 

Salvem la naturalesa!

Com diu la científica Jane Goodall: “Hem d’usar el do de les nostres vides per fer d’aquest món un lloc millor per a tots i per a totes.”