Partit Socialdemòcrata

Perversió del poc democràtic repartiment d’escons

Crea: 12/15/2015 - 10:43

Anàlisi publicat al Periòdic d'Andorra

Els resultats electorals d’aquest diumenge ens han deixat una dada d’abstenció rècord en el global del nostre país. El Cap de Govern va manifestar que qualsevol participació inferior al 65% seria preocupant i així ho ha estat: 60,78%. L’augment vertiginós de l’abstenció en un país tan petit com el nostre i on sempre havia estat tradició la presència a les urnes, fa pensar que ens hem de replantejar moltes coses.
 
Per una banda, sempre tenim un tema sobre la taula del que acostumem a parlar únicament des del Partit Socialdemòcrata: el vot del resident a les eleccions comunals. Aquesta realitat del nostre país algun dia haurà de ser afrontada pels representants al Consell General i esperem que sigui abans de que ens vingui imposada per estaments forans. És impossible fer càbales sobre cap on aniria destinat aquest vot, però el que queda ben clar que serien unes eleccions molts més representatives i de major justícia social.
 
En segon terme, i molt lligat a l’anterior, hauríem de parlar de la rebaixa d’accés a la nacionalitat. El Partit Socialdemòcrata fa pocs dies va proposar una modificació de la llei en aquest sentit, seguint les recomanacions europees. Malauradament la unió entre Demòcrates i Liberals no va permetre ni prendre el text en consideració, és a dir, no es va voler ni debatre en el sí del Consell. Una demostració més de quina és la voluntat de futur democràtic que vol l’ala conservadora andorrana.
 
En darrer terme, i no menys important, ens trobem amb la necessitat de modificar la Llei electoral i del referèndum. La llei actual no és realment representativa, sobretot pel que fa als Comuns. 
 
Si analitzem els resultats de diumenge, podem comprovar que tots els partits s’han vist afectats, en diferents parròquies, per la perversió del poc democràtic repartiment dels escons. El fet que la llista més votada tingui assignada la meitat del Ple Comunal de forma directa ens porta a resultats de majories que no haurien de ser i a amplíssimes majories que realment no són el resultat de la voluntat dels votants.
 
A tall d’exemple, a Andorra la Vella la llista de Demòcrates per Andorra ha aconseguit 8 dels 12 escons havent obtingut un 35,74% de la confiança de l’elector. Per altra banda, a La Massana, la llista de Ciutadans Compromesos aconsegueix 11 dels 12 escons amb un 77,55% dels vots. En cap de les parròquies s’ha establert un repartiment just dels vots, sigui quina sigui el color guanyador.
 
Com que se’ns ha dit per activa i per passiva que els resultats electorals s’haurien de llegir en clau nacional, donem un cop d’ull als resultats obtinguts segons la llei electoral i comparem-los amb el que haurien obtingut amb una repartició realment representativa.
 
Pel que fa  DA, ha aconseguit un total de 45 cadires, quan el vot dels ciutadans els han donat confiança per 35. El cas de Liberals d’Andorra és una mica diferent, ja que n’han aconseguit 10 quan la repartició més justa hauria estat d’un total de 20. Ciutadans Compromesos i Laurèdia en Comú veurien reduït els seus escons de 11 a 9 i de 9 a 6 respectivament. Les opcions progressistes veurien duplicada la seva presència en les minories comunals, passant el PS de 5 a 8 consellers i SDP de 0 a 2.
 
Entre totes les forces polítiques hem de trobar el consens necessari per tal d’aconseguir que la veu dels ciutadans es vegi representada de la manera més fidel possible en els Comuns i el Consell General. Ja és hora de pensar en clau de país i no únicament dedicar-nos a defensar el tros. Sigui com sigui, per aquestes eleccions comunals ja hem fet tard.
 
Només em queda felicitar a tots i cadascun dels candidats, simpatitzants i membres de campanya de totes les candidatures. També cal felicitar als guanyadors de totes les parròquies i donar molts ànims a les minories comunals perquè a tots ells els queden 4 anys de molta feina per endavant.
 
Finalment, gràcies als ciutadans que van anar a votar diumenge, moltes gràcies als que van decidir que el PS era la millor opció i disculpes a tots aquells que encara no us deixen votar.