Partit Socialdemòcrata

Oposició i alternativa de Govern

Crea: 01/31/2019 - 13:03

Article d'opinió publicat al Bon Dia (31-1-2019)

Fa uns dies el ministre Camp va demanar a l’oposició una proposta per igualar els resultats, en nombre de persones, que ha portat el Cirque du soleil. Em va sobtar que els demanés tal cosa quan el govern de DA ha menystingut al llarg d’aquesta legislatura el paper i l’opinió de l’oposició en general, i en particular l’exercida pel Partit Socialdemòcrata.
 
La tasca d’oposició implica una voluntat d’esdevenir alternativa, aix, a qualsevol força que l’exerceixi se li ha de pressuposar un programa diferenciat que es contraposa al partit de govern i que vol mirar de tirar endavant mitjançat els canals que el règim parlamentari estableix (via proposicions de llei i esmenes als projectes i proposicions de llei presentades per la majoria).
 
No és la meva intenció avorrir-los amb nombre –ingent– d’esmenes presentades pel PS ni tampoc fer una revisió exhaustiva de totes elles, però el que sí que vull és compartir amb vostès i fer memòria, tan necessària en els temps líquids que corren, d’aquelles que millor representen l’essència del nostre programa socialdemòcrata.
 
Hem defensat uns pressupostos de l’Estat que prioritzessin el comerç, el medi ambient, la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida (finançament dels complements no contributius de les pensions i altres prestacions de caràcter social).
 
Hem defensat les persones amb diversitat funcional amb la supressió dels contractes de baix rendiment i amb programes educatius adaptats per facilitar-los l’accés als ensenyaments públics i superiors del país.
 
Hem propugnat la conciliació de la vida familiar i laboral ampliant la baixa de maternitat a 26 setmanes, incrementant fins a una jornada i mitja el descans setmanal obligatori i establint la flexibilitat laboral o la reducció d’horaris atenent les situacions familiars.
 
Hem defensat els drets laborals amb unes indemnitzacions justes per acomiadament no causal.
 
Hem sostingut la igualtat salarial home i dona amb mesures per reduir la bretxa salarial amb l’elaboració de plans d’igualtat per part de les empreses.
 
Hem defensat els drets dels menors amb la creació d’una baixa remunerada per cuidar de fills hospitalitzats, amb la possibilitat de tenir una segona opinió mèdica sense condicions, amb l’atorgament d’una major capacitat de decisió als menors i amb la creació d’un programa alternatiu de rehabilitació per a aquells menors que hagin consumit alcohol a espais públics com a alternativa a les sancions econòmiques.
 
No hem defallit en la defensa dels drets sindicals i de manifestació perquè es puguin exercir amb totes les garanties.
 
Hem propugnat el dret de tot ciutadà per exercir un càrrec públic o polític (excedències laborals amb garanties de retorn) i la participació ciutadana en els òrgans de direcció d’entitats público-privades (Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell).
 
Hem defensat unes comunicacions privades de les persones i del secret professional per evitar la intervenció de la justícia més enllà de la investigació de delictes majors.
 
Hem advocat pels emprenedors, la seva internacionalització i el seu finançament.La defensa d’una major i millor participació del sector privat en la recerca.
 
Hem defensat el dret a l’habitatge proposant eines per gravar els pisos buits (registre de la propietat) i instruments de caràcter fiscal per incentivar l’habitatge de lloguer.
 
Hem defensat unes administracions locals amb recursos més justos i suficients per assumir els serveis a la ciutadania i una Funció Pública i l’exercici del funcionari que garantís el manteniment dels serveis públics amb imparcialitat, eficiència i independència del poder polític.
 
Hem defensat la lliure concurrència, participació i transparència del sistema que ha de regir les actuacions públiques en els processos de contractació.
 
Hem defensat el patrimoni cultural i natural amb l’obligació de fer avaluacions d’impacte ambiental i restriccions pel que fa als entorns de protecció dels monuments.
 
Malgrat que una important part d’aquest treball no s’ha materialitzat en les lleis, ens ha donat la força i la solidesa necessària per ser l’alternativa de govern per a Andorra.