Partit Socialdemòcrata

Nils Muižnieks

Crea: 05/13/2016 - 11:19

Foc i lloc publicat al Diari d'Andorra

El comissari europeu dels drets humans del Consell d’Europa, Nils Muižnieks, ha visitat Andorra durant aquesta setmana. El motiu és que vol conèixer de primera mà com estan els diferents països que formen part de l’organisme.
 
El comissari ha conclòs que, a Andorra, tenim un sistema educatiu exemplar on tot tipus d’alumnes s’integren de manera que cap d’ells es queda a la cuneta. Certament es fa un gran esforç per ser un model d’inclusió. Només un incís en aquest punt: caldria veure com s’integren els estudiants amb altes capacitats. Tot i això, és una gran notícia les bones paraules d’admiració de Muižnieks envers l’educació del nostre país.
 
Per altra banda, el comissari ha posat sobre la taula diversos temes en els quals Andorra encara ha d’avançar. L’avortament en els tres supòsits bàsics (perill per la vida de la mare, malformació greu del fetus i embaràs fruit d’una violació), major protecció davant de les desigualtats de gènere aprovant una llei contra la discriminació i una major coordinació entre organismes per lluitar contra la violència domèstica. I una demanda essencial al segle XXI: disposar de dades sobre la infància (pobresa infantil, nens sense escolaritzar, fracàs escolar…).
 
Però no només ha posat deures al Govern o al Consell General, L’ha preocupat especialment la desigualtat salarial entre homes i dones en determinats sectors econòmics. I és que en el bancari o el sanitari les diferències són excessives.
 
Tot i que en aquests moments la Unió Europea i el Consell d’Europa estan afrontant amb molta decepció la crisi lamentable relacionada amb els refugiats de la guerra de Síria i no són un gran exemple a seguir, crec que és bo que algú extern de tant en tant ens avaluï. L’examen extern pot ser dolorós certament, però ens serveix per conèixer quines són les nostres fortaleses i també les nostres debilitats. Tots plegats ens sentim orgullosos quan ens destaquen en algun àmbit i ens conviden a treballar tots plegats en els aspectes en què podem estar fallant. Els àmbits de millora que detecten els forans i que tenim com a país són un estímul per unir esforços i seguir avançant. I en el camp dels drets humans tots tenim força feina.

Sobre l'autor

imatge de David Rios
David Rios