Partit Socialdemòcrata

Vela i Sánchez remarquen la importància d’implicar més ciutadans en la vida política

Crea: 10/23/2017 - 18:37
Un instant de l'entrevista vista des de la sala de control d'RNA (RTVA).
Impulsar la participació de la ciutadania en política és un dels principals objectius que s’ha marcat la nova executiva del Partit Socialdemòcrata (PS). Així ho han explicat avui la nova primera secretària, Susanna Vela, i el secretari d’organització, Carles Sánchez, que han posat en relleu la necessitat de mobilitzar la gent que, fins ara, no s’hi ha implicat activament. Aquesta fita es vol aconseguir amb l’impuls de canvis legislatius claus, com ara la reforma laboral o la doble nacionalitat, però també amb la forma de treballar des de la formació, apostant per unes comissions de treball obertes a totes les persones interessades i no només a militants o simpatitzants.
 
Els nous dirigents socialdemòcrates han estat entrevistats aquest dilluns tant a l’Ara i aquí de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA) com a l’Hora Andorra de SER Andorra i en tots dos programes han avançat les fites que es marquen. Vela ha volgut posar en relleu la preocupació que genera la davallada de participació que s’ha vist en les darreres conteses electorals. “L’abstenció és molt preocupant; hem d’entendre per què no es vota i donar solucions”, ha indicat la política escaldenca, que es marca el repte de “fer veure a aquestes persones que no voten que també formen part de la política”. 
 
Per a Vela, un dels problemes a abordar és que “tenim un sistema electoral que no ajuda la gent a anar a votar” i ha deixat clar que “el volem reformar”. Així, ha afirmat que “cal un canvi perquè sigui més representatiu”, ja que “hem de permetre una societat més democràtica que la que tenim; no pot ser que amb un 8% dels ciutadans s’elegeixi qui mana”.
 
Un altre punt que dificulta, a l’entendre de la primera secretària del PS, que la gent es mobilitzi és la prohibició de la doble nacionalitat, fet que fa que “molta gent que voldria participar activament no ho pot fer perquè no volen renunciar al seu passaport d’origen”. Per això, ha defensat l’aposta de la formació per canviar la llei i permetre-la, sempre mantenint el principi conegut com de nacionalitat efectiva. “Els traiem drets a una part important de la comunitat andorrana i ens tirem pedres a la nostra teulada”, ha denunciat.
 
Potenciar la participació dins del partit
La nova executiva, però, sap que fomentar la implicació de més ciutadans en política també és responsabilitat dels mateixos partits. Per això, es vol impulsar un canvi en la forma de funcionar que permeti la participació de gent, encara que aquestes persones no siguin del partit. Així ho ha explicat Sánchez. “Volem obrir les comissions de treball a persones externes al PS”, ha indicat. L’objectiu d’aquests òrgans serà poder, d’ara a les properes eleccions, “presentar un projecte diferent del que s’està duent a terme”.
 
El nou secretari d’organització també ha defensat la composició de la renovada executiva. En aquest sentit, ha remarcat que “barreja veterania amb l’energia i impuls de la gent jove”. També ha admès que “tenim molta feina per endavant” però ha deixat clar que “l’assumim amb ganes i energia”. 
 
La reforma comunal
Durant les entrevistes, Vela ha valorat també l’aprovació al Consell General de les lleis de competències i transferències. ““La reforma comunal pot tenir punts inconstitucionals i seria bo que el TC ho revisés”, ha reclamat, tot recordant que l’informe jurídic elaborat per Miguel Ángel Aparicio “el va encarregar un comú [Sant Julià de Lòria] afí a DA”. 
 
Més enllà d’aquests dubtes, la primera secretària del PS ha volgut posar en relleu que, malgrat que havia “aixecat moltes expectatives”, els canvis finalment adoptats “han acabat sent de mínims”. A més, ha lamentat, sense gaires més suports a banda de DA. “Els comuns no han participat en les lleis; les minories han estat apartades i també part de les majories”, ha recordat.