Partit Socialdemòcrata

Vela defensa la necessitat d’impulsar a Andorra “una cultura del pacte polític”

Crea: 07/12/2018 - 14:47
Vela, durant una entrevista anterior a SER Andorra. (SER Andorra).
La primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, ha defensat la necessitat d’impulsar a Andorra “una cultura del pacte” en l’àmbit polític, com la que ja existeix als països de l’entorn. En aquest sentit, la política escaldenca ha defensat que l’acord tancat amb Liberals d’Andorra (Ld’A) per configurar llistes territorials conjuntes és un bon exemple i ha avançat que, des de la formació, si després de les eleccions generals s’està en condicions d’intentar governar, es buscarà l’entesa amb la resta de grups.
 
Vela ha fet aquestes declaracions durant l’entrevista concedida al programa ‘Hora Andorra’ de SER Andorra. L’acord assolit amb Ld’A n’ha centrat bona part i Vela ha deixat clar que “un cop s’explica a la gent, és fàcil d’entendre”, ja que es comprèn que “per poder impulsar les nostres propostes i projectes, hem de tenir una major representació al Consell General”. En aquest sentit, ha recordat que, actualment, malgrat haver obtingut prop d’un 25% a les generals del 2015, només es té tot just un 10% dels parlamentaris. “Amb tres consellers és difícil tirar endavant propostes per millorar la situació dels ciutadans”. També ha apuntat que “l’actual sistema electoral no és proporcional ni representatiu, especialment a les territorials” i, per tant, “ens perjudica”. Per això, “l’acord amb Liberals és una de les formes d’aprofitar el sistema tal com està ara”. 
 
La primera secretària del PS ha argumentat que l’entesa assolida amb liberals és un primer pas cap al que ella considera una petició de la població: “Hem de començar a parlar de la cultura del pacte, de posar-se d’acord, com passa a altres països”. I és que, ha remarcat, “la ciutadania reclama més entesa entre els partits polítics”. 
 
Aquesta petició, ha indicat, es vol seguir des del PS, en cas que els resultats electorals siguin positius. “Si arriba l’oportunitat i estem en disposició de formar Govern, parlarem amb totes les forces polítiques per arribar a un acord que ho faci possible”, ha avançat.  
 
Vela també ha valorat la recent enquesta política del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES), que situava el PS com el partit amb major intenció directa de vot. “La veiem amb satisfacció perquè premia la feina que es fa des del partit i des del grup parlamentari i es veu que la gent recull i està conforme amb moltes de les propostes que intentem tirar endavant”, ha comentat.