Partit Socialdemòcrata

Vela defensa l’acord amb liberals per fer front a un sistema electoral “poc representatiu” que “ens condemna a perdre”

Crea: 11/05/2018 - 18:32
Vela, a la dreta, durant l'entrevista a RNA (RTVA)
La primera secretària del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, ha defensat que l’acord amb els liberals per concórrer conjuntament amb llistes territorials en les properes eleccions generals és necessari per poder tirar endavant reformes claus incloses en l’entesa. Entre elles, el canvi d’un sistema electoral que, ha denunciat, “és molt poc representatiu” i fa que els vots aconseguits per les diferents formacions no es tradueixin en escons i, per tant, “ens condemna a perdre”. 
 
Així ho ha expressat la dirigent socialdemòcrata durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. Vela ha recordat que l’acord tancat amb Liberals inclou l’impuls de reformes importants com ara el retorn de la centralitat política al Consell General, la modificació de la llei de la contractació pública per dotar-la d’una major transparència i evitar abusos o la reforma del sistema electoral. Aquest darrer, ha explicat, rau en un dels principals motius de l’entesa assolida amb la formació blava. “Quan decidir tirar endavant aquest acord era perquè teníem clar que si anàvem sols, no ens en sortiríem a les territorials perquè és un sistema molt poc representatiu”, ha manifestat, tot rememorant que, en comicis anteriors, el PS “va fer programes potents amb candidats molt bons i no ens en vam sortir no perquè no tinguéssim prou vots sinó perquè en teníem molts però no es reflectien en escons”. 
 
En definitiva, ha afirmat, “el sistema ens condemna a perdre les territorials” i, per això, “apostem per canviar la llei electoral i que sigui realment representativa; és un dels punts que ens uneixen amb liberals”. Així, l’acord assolit és “l’estratègia o la manera de tenir un conseller a la parroquial”, ja que “no podem tirar endavant mai les reformes que volem si no som més parlamentaris”. També ha avançat que, malgrat que l’acord sigui per ara amb Ld’A “si tenim una bona representació, ho estendrem a les altres forces per buscar un consens més ampli”.
 
Justament, un altre dels punts claus de l’entesa fa referència a la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Vela ha deixat clar que el PS continua defensant la necessitat de tancar aquest conveni però lamenta la forma com ha portat tot el tema el Govern de DA. “Des de l’inici hem ofert suport i no hem tingut informació, més enllà de la premsa. És un dels errors que ha comès DA. Entenc que no pots desgranar tota la negociació però és una reforma molt important i què menys que explicar les grans línies dels punts a negociar”, ha comentat la primera secretària socialdemòcrata, que ha demanat “fer un parèntesi a l’espera d’un nou Consell General”. I és que, ha alertat, “ara no sé cap on anem” i, en canvi, un cop es conegui la nova composició, “es pot reconduir l’acord; no pel fons, que està escrit, sinó per la forma, els terminis o les transitòries”. 
 
Vela també ha deixat clar que “de la despenalització de l’avortament se’n parlarà durant la campanya” i ha argumentat que “hem de trobar una solució perquè és un dret que a Andorra s’està vulnerant”. En aquest sentit, ha argumentat que “les institucions, en aquest cas els Coprínceps, han de valorar que són caps d’Estat amb tot el que això significa”. Això vol dir que “han de vetllar pels drets de tota la ciutadania i han d’intentar fer-ho possible: s’ha de buscar la manera”.