Partit Socialdemòcrata

Víctor Iriarte: “Cal humanitzar més la CASS”

Crea: 06/17/2018 - 15:48
Víctor Iriarte, candidat a la CASS, i Maria Soto, suplent.
Víctor Iriarte té 44 anys i és monitor d’esquí, a banda de gerent d’una petita empresa de pintures. Fa dues dècades que participa activament de l’associacionisme mediambiental i professional, amb Apapma per una banda, i l’associació de monitors d’esquí per l’altra. També és militant del PS, amb qui es va presentar com a candidat a les eleccions generals del 2015. Ara, juntament amb la Maria Soto es postula per a representar els assalariats al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Els comicis tindran lloc dimecres vinent, dia 20 de juny, tot i que ja fa dies que, qui ho desitgi, pot fer ús de l’opció del vot per dipòsit. 
 
Per què enteneu que és important estar al consell d'administració de la CASS?
És molt important estar perquè tots els assalariats puguin tenim informació transparent del que es decideix i del que votem al consell. És vital informar de tot i, així, si s’han de prendre mesures, la gent ho entendrà i no com ara, que no hi ha cap informació.
 
Què podeu aportar que no puguin aportar altres candidats?
El que podem aportar és la sensibilitat progressista, en defensa dels assalariats, i no només mirar de reduir les despeses. Hem de pensar que és un sistema solidari i cal mantenir la part social, sempre controlant els costos i als abusos, però tan la Maria con jo, al formar part de la família socialdemòcrata, tenim una idea molt clara que cal humanitzar mes la CASS.
 
Com a usuari, quines són les principals problemàtiques a resoldre a la CASS?
Cal resoldre que hi hagi més ingressos amb les cotitzacions i caldrà augmentar-les, però també cal insistir en què s’augmenti el salari base. Això ajudaria molt a tenir mes ingressos. A més, cal treballar per donar millor atenció als usuaris, per agilitzar mes els tràmits i fer tot el possible  per evitar els abusos, si els hi han. Un altre punt que és interessant és el d’implementar el règim del tercer pagador i mirar si és factible que ho sigui per a tots els usuaris.
 
Es parla molt de la situació a la CASS, què creus que cal fer?
Primer donar temps a les modificacions fetes per veure si milloren els resultats i demanar un estudi per comprovar quants anys tornarà la descompensació actual generacional a ser equilibrada. Després, mirant bé estudis fets per la CASS, començar a plantejar quin percentatge caldrà augmentar les cotitzacions i en quant temps, però sense cap alarmisme. Mirar si cal fer mes controls amb les baixes i veure quins sectors salarials són els que tenen mes baixes o accidents laborals i proposar fer campanyes de sensibilització. 
 
Què els diries a la gent perquè et votessin?
Que ens comprometem, si tenim ja seva confiança, a lluitar per seus interessos, a informar-los el màxim del que sorgeix a dintre del consell i que farem tot el possible per trobar un canal de comunicació perquè ens puguin fer arribar tots els seus neguits. 
 
Com valores la tasca feta pels actuals membres?
La desconec completament. Per exemple, no sé per què van votar a favor de les propostes en el darrer consell d’administració. I és que no han donat cap tipus de informació. Per tant, la valoro negativament. 
 
Tags: