Partit Socialdemòcrata

Susanna Vela defensa que cal reformar la Constitució per “posar-la al dia” i “incloure més drets”

Crea: 04/09/2018 - 17:10
Susanna Vela, durant l'entrevista (RTVA).
La primera secretària del Partit Socialdemocrata (PS), Susanna Vela, ha defensat la necessitat d’abordar una reforma de la Constitució que permeti “posar-la al dia” i afegir “drets que hem reivindicat de fa temps”. També ha apostat de forma decidida per obrir el dret a vot a les eleccions comunals dels residents, tot remarcant que suposaria una important millora democràtica a Andorra.
 
Vela ha fet aquestes declaracions durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. Sobre la llei fonamental, ha posat en relleu que “era la que podia sortir d’aquell moment” però ha argumentat que “ha passat el temps i molta gent no l’ha votat”. Per això, considera que “hem de ser valents i posar-la al dia, afegint drets que hem reivindicat de fa temps”. 
 
Al seu entendre, la reforma constitucional s’ha de veure “en un sentit positiu” per incorporar “drets que fa 25 anys no es van tenir presents”. En resposta a aquells que consideren que la Carta Magna encara té recorregut justificant-ho amb l’argument que hi ha parts que no s’han desenvolupat, com ara el capítol 2, Vela ha recordat que “això és culpa dels polítics” i ha deixat clar que “això no pot ser excusa per a no revisar-la”.
 
La primera secretària del PS ha defensat amb vehemència la necessitat de permetre que els residents puguin participar en les eleccions comunals, proposta que la formació ha incorporat al seu ideari. “No pot ser que no puguin votar. No passa en cap país que es vulgui dir democràtic”, ha indicat Vela, per aquí, a Andorra, “la democràcia té moltes dificultats perquè no tothom hi pot participar”.
 
La dirigent socialdemòcrata ha abordat durant l’entrevista a la ràdio pública altres assumptes d’actualitat. Així, sobre la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la part de la llei de transferències, ha expressat els dubtes sobre el treball que prepara Govern per adaptar el text a la nova situació. “Té pinta que el que faran serà un pedaç i no permetrà als comuns tenir un finançament millor i, sobretot, més just”, ha lamentat.
 
Vela també ha criticat que “en les negociacions amb la Unió Europea falta transparència”, fet que provoca que “no en sabem gairebé res”. En aquest sentit, la dirigent del PS ha posat en relleu que aquesta circumstància ha provocat sorpresa quan s’ha explicat als parlamentaris europeus amb qui s’ha parlat el passat cap de setmana aprofitant la seva participació en el congrés del PS francès. “Els eurodiputats amb qui hem parlat a París ens han dit que és imprescindible que hi hagi aquesta transparència”, ha afirmat.  
 
La primera secretària del PS també s’ha referit al conflicte que enfronta els funcionaris amb el Govern, arran de la reforma de la Llei de la Funció Pública que vol tirar endavant l’executiu demòcrata. Vela ha advertit que “la ciutadania no és massa conscient de què suposa tot aquests canvis”, com ara la desaparició de la figura del funcionari a bona part de l’administració i ha apuntat que “vam donar suport a la vaga perquè s’ha menystingut els interlocutors dels treballadors”.