Partit Socialdemòcrata

Pedro Sánchez, Isabel Allende i Pere López, entre els signataris del manifest de la IS previ a la Cop 24

Crea: 11/30/2018 - 11:41
Encapçalament de la declaració.
La Internacional Socialista (IS) ha fet pública aquest divendres la declaració ‘Una crida global per a una societat mundial sostenible – abans que sigui massa tard’. El document defensa la necessitat, quan falten pocs dies per a l’inici de la cimera del clima COP 24 a “incrementar la cooperació multilateral” enfront el desafiament que suposa el canvi climàtic i a implementar “una acció molt més intensa a tots els nivells” a la vegada que adverteix que, si no es fa, les conseqüències del canvi climàtic poden ser extremadament greus. La declaració està signada per 94 líders socialistes de tot el món, entre ells el president espanyol, Pedro Sánchez;  els xilens Ricardo Vargas i Isabel Allende o el francès Olivier Faure. El Partit Socialdemòcrata (PS) també hi dona suport amb la rúbrica del seu president i conseller general, Pere López. 
 
El document recorda que els darrers informes sobre l’avenç del canvi climàtic demostren que “si no intensifiquem la nostra acció, serà massa tard” i posa sobre la taula les conclusions del Panell Intergovernamental d’Experts de Nacions Unides, que indicaven que “es compta únicament amb uns dotze anys perquè l’escalfament global es pugui mantenir dins d’un màxim d’1,5 graus, més enllà del qual fins i tot mig grau empitjorarà significativament els riscos de sequeres, inundacions, calor extrema i pobresa per a centenars de milions de persones”.
 
Per això, i pocs dies abans de la celebració de la COP 24,des de la IS es fa “una crida a incrementar la cooperació multilateral front aquest desafiament crucial per a la humanitat i a desenvolupar una acció molt més intensa a tots els nivells”. L’organisme remarca que “estem compromesos i ens esforcem activament a propiciar una revolució d’idees, de polítiques i d’estils de vida” que puguin respondre a aquests reptes per “crear un nou paradigma de com actuem, com produïm i com consumim”. A més, es posa en relleu que “aquest canvi de manera de pensar requereix que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) formin part dels programes d’educació bàsica, de formació professional i d’investigació i desenvolupament, com també de les nostres polítiques”. 
 
La declaració també critica “els cercles conservadors i populistes” que “soscaven sistemàticament els esforços per combatre el canvi climàtic” i remarca que “les seves motivacions coincideixen amb les poderoses indústries del petroli i del gas que exerceixen una vehement pressió contra tota regulació de la protecció del medi ambient que pugui retallar els seus guanys”. Per això, “instem a tothom a oposar-se als conscients esforços per distorsionar fets científics i minimitzar els catastròfics riscos de l’escalfament global”. 
 
El document demana que “els interlocutors socials, la societat civil i els ciutadans” estiguin “a l’altura de la responsabilitat” i que s’integrin “als esforços per assolir societats amb baixes emissions de carboni”. També es fa una crida a què se sumin als “nostres esforços comuns per assolir l’aplicació dels ODS”. 
 
La declaració impulsada per la IS està signada per fins a 94 líders socialistes i socialdemòcrates de tot el món. Hi destaquen noms com el del president espanyol, Pedro Sánchez; la senadora del PS xilè, Isabel Allende; el president palestí, Mahmoud Abbas; l’exprimer ministra Belga, Elio di Rupo; o el primer secretari del PS francès, Olivier Faure. El PS andorrà també ha donat suport al text, que ha estat signat pel seu president, Pere López. 
 
Des de la formació socialdemòcrata, el també conseller general ha volgut “celebrar que la IS tingui un paper actiu davant un repte tan important com és el de l’escalfament global just quan està a punt de començar la cimera de lluita contra el canvi climàtic”. Al seu entendre, és de gran importància que “es prengui aquest posicionament valent, amb mesures concretes i un document de gran transcendència signat per líders de gran renom”. López ha expressat la “satisfacció de poder compartir aquesta lluita com persones com Isabel Allende o Pedro Sánchez”.