Partit Socialdemòcrata

Més de mil persones surten al carrer contra la reforma laboral i altres polítiques de DA en un acte amb el suport del PS

Crea: 12/18/2018 - 18:06
Un instant de la concentració.
Més de mil persones han participat aquest dimarts al vespre en la concentració convocada per diferents sindicats, tant del sector públic com del privat, en contra de la reforma laboral aprovada ara fa dues setmanes al Consell General i impulsada per Demòcrates per Andorra (DA). Es tracta de la protesta d’aquest tipus més multitudinària celebrada al país en els darrers anys i durant l’acte també es va clamar per altres problemàtiques socials, també responsabilitat del Govern de Toni Martí, com la dificultat per accedir a habitatges de lloguer, els salaris i les pensions baixes o la despenalització de l’avortament. La mobilització va comptar amb el suport del Partit Socialdemòcrata i entre els assistents hi eren dirigents i càrrecs electes de la formació, així com un bon nombre de militants i simpatitzants. 
 
La cita era a dos quarts de nou del vespre a la confluència entre l’avinguda Meritxell i el passatge Bescariet. Ja uns minuts abans de l’hora s’aplegaven a la zona centenars de persones, moltes de les quals amb pancartes reclamant salaris dignes, criticant els drets retallats o demanant poder accedir a pisos de lloguer a un cost assequible. El nombre d’assistents va anar creixent fins a superar el miler, ocupant un ampli tram del carrer i del passatge. 
 
En els parlaments, els representants de les diferents entitats impulsores de la protesta –Unió Sindical, Sindicat Andorrà de Treballadors, Sindicat de l’Ensenyament Públic o Acció Feminista, entre altres- han desgranat tota una sèrie de crítiques envers moltes de les iniciatives de la majoria de DA. Així, s’ha estat especialment dur amb les tres lleis laborals, que suposen, han denunciat, “la retallada més important” feta al país des de fa molts anys. També s’ha advertit de la possibilitat de noves mobilitzacions el dia 17 de gener, quan està previst que es voti la nova llei de Funció Pública que, han lamentat, s’ha tirat endavant sense el consens necessari amb els treballadors. Els crits dels assistents també han servit per reclamar mesures que posin fi a l’escalada de preus dels lloguers, increments les pensions i dels salaris i, també, la despenalització de l’avortament.
 
Tots aquests punts, cal recordar, són compartits de forma clara pel PS, que ja va votar en contra de la reforma laboral i que ho farà també contra la llei de la funció pública, al mateix temps que s’ha mostrat molt crític amb la política (o millor dit, la no política) de DA en matèria d’habitatge així com amb les modificacions de la llei de la CASS i l’aprovació de la de serveis socials i sociosanitaris que han afectat de forma important molts pensionistes. Per això, la formació va donar suport a la concentració i entre els assistents hi figuraven molts membres del comitè executiu, entre ells el president i conseller general, Pere López; la primera secretària, Susanna Vela; el secretari d’organització, Carles Sánchez, així com el coordinador de la Joventut Socialdemòcrata, Pere Baró. També hi eren presents els parlamentaris Rosa Gili i Gerard Alís i les conselleres comunals Dolors Carmona i Lídia Samarra, així com un bon grapat de militants i afiliats. 
 
López, ha valorat aquest dimecres, a preguntes dels periodistes, l’èxit d’una protesta que, ha remarcat, “és un fet gairebé inèdit al país”. Al seu entendre, es tracta “d’un clar exemple de l’actual estat de fractura a Andorra”, provocat “per les polítiques de DA”. El parlamentari ha lamentat que des de la formació ‘taronja” es divideix la gent en ciutadans de primera i de tercera”, tot fent la comparativa amb la política esportiva, eix de la seva compareixença. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS