Partit Socialdemòcrata

López comparteix el debat del PSE sobre reptes com l’habitatge, la pujada del salari mínim o la igualtat de gènere

Crea: 12/10/2018 - 14:07
Sánchez i López es donen la mà.
El Partit Socialdemòcrata (PS) ha participat aquesta setmana que el Partit Socialista Europeu ha celebrat a Lisboa. La delegació de la formació ha estat encapçalada pel seu president i també conseller general, Pere López que, durant els tres dies a la capital portuguesa, ha pogut mantenir trobades amb importants líders de la socialdemocràcia europea com ara l’holandès Franz Timmermans, proclamat candidat del PSE a presidir la comissió europea després de les eleccions previstes pel maig; l’alcalde de la ciutat, Fernando Medina; el president espanyol, Pedro Sánchez, o el primer ministre portuguès, Antonio Costa. Al llarg dels tres dies, han pogut treballar i compartir les polítiques que des de la formació internacional es plantegen davant els grans reptes de la societat actual com ara la igualtat de gènere, els baixos ingressos que perceben moltes persones o l’accés a l’habitatge entre altres.
 
López, que ha estat acompanyat a la capital lisboeta pel membre del comitè executiu i coordinador de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, Pere Baró, ha pogut participar en els diferents debats mantinguts pels representants del PSE. El principal punt del congrés, però, era la proclamació de Timmermans com a candidat socialdemòcrata a presidir la comissió europea després de les eleccions al maig, així com l’aprovació del tronc comú del programa electoral. Amb el polític holandès, el dirigent del PS ha pogut parlar i intercanviar posicions, especialment al tomb de les negociacions que manté Andorra i la Unió Europea de cara a assolir un acord d’associació però també sobre les solucions que els socialdemòcrates plantegen per a reptes de la societat europea actual com les dificultats per accedir a un habitatge digne, la lluita per assolir una igualtat de gènere real o la realitat de moltes persones que han de sobreviure amb ingressos molt per sota dels necessaris per a una bona qualitat de vida i, per tant, la necessitat d’incrementar el salari mínim –problemàtica en la qual Portugal i Espanya són, actualment, una referència-.
 
El president socialdemòcrata també ha mantingut una reunió amb Fernando Medina, alcalde de Lisboa. L’eix de la conversa s’ha centrat en les necessitats que tenen les ciutats que, al mateix temps, són capitals del seu país per trobar fonts de finançament i de rebre un tractament especial per part dels seus governs.
 
Un altre encontre d’alt nivell que ha tingut lloc a Lisboa ha estat amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa. Tots dos han volgut abordar temes d’interès per a tots dos països i han remarcat les excel·lents relacions existents, alhora que la voluntat d’impulsar-les encara més en el futur.
 
López també ha pogut parlar amb el president del grup socialista a l’Assemblea de Portugal, Carlos Costa, i amb el diputat Paulo Pisco, representant dels residents a l’estranger. Un dels temes que els ha volgut apropar és la proposta del PS per millorar els drets d’aquesta comunitat a Andorra, especialment la possibilitat de votar a les eleccions comunals. 
 
Altres trobades que s’han celebrat han estat amb l’eurodiputat, Juan Fernando López Aguilar, redactor de l’informe sobre el Principat en les negociacions per l’acord d’associació i amb Èric Andreiu, vicepresident del grup d’amistat  entre Andorra i el Parlament Europeu. A més, aprofitant una conversa mantinguda amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tots dos líder van acordar buscar una data per poder mantenir en un futur proper una reunió per abordar assumptes claus per a tots dos països. La voluntat és que aquesta reunió entre els màxims dirigent de PSOE i PS es pugui celebrar abans de les eleccions generals a Andorra, previstes per a inicis de primavera.
 

Tags: