Partit Socialdemòcrata

López titlla la llei pels lloguers de “presa de pèl” i troba “del tot inadmissible” que no creï el registre de la propietat

Crea: 06/27/2018 - 17:07
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha valorat de forma “positiva” l’acampada en protesta per la situació del mercat de lloguer celebrada aquest dimarts i dimecres a la plaça del Poble. Des de la formació s’ha volgut donar suport a la iniciativa, tot remarcant que la dificultat per trobar un habitatge a un preu assequible s’ha convertit en la principal preocupació per a la ciutadania sense que, des del Govern, hi hagi voluntat de prendre mesures realment efectives. En aquest sentit, el parlamentari s’ha mostrat molt crític amb la llei òmnibus tramitada per l’executiu per, suposadament, abordar aquesta problemàtica i no ha dubtat a qualificar-la de “presa de pèl”, ja que no aporta res que, realment, pugui fer millorar la situació, com evidencia, ha destacat, el fet que no es preveu la creació d’un registre de la propietat, clau per poder aplicar de forma realment eficaç la taxa sobre els pisos buits. Al seu entendre, és “del tot inadmissible” que el text no contempli aquesta mesura tan necessària.
 
López s’ha apropat aquest dimecres a la plaça del Poble per xerrar amb els impulsors de la iniciativa i refermar el suport del PS a la mobilització. “És positiu que els ciutadans es mobilitzin per la seva principal preocupació i davant d’un Govern que no té solucions”, ha comentat el president socialdemòcrata, que no ha dubtat en carregar durant contra la llei òmnibus, que considera “una presa de pèl”, ja que “les principals mesures que reclamen des de fa anys no es contemplen”.
 
En especial, ha lamentat que no s’aposti per la creació d’un registre de la propietat. “Desbloquejar la situació dels habitatges buits és senzill; només fa falta voluntat política, que DA no té ni tindrà”, ha indicat. Així, ha afirmat que “és tan senzill com tenir un registre de la propietat”, sense el qual, ha avisat, “és impossible poder fer polítiques eficaces en qüestió d’habitatge”. Per tant, no ha dubtat en qualificar de “del tot inadmissible” que es continuï sense tirar endavant aquesta mesura.
 
 
Per tot això, López considera que amb la llei òmnibus “es vol fer veure que s’actua quan en realitat no es fa”. També ha advertit que algunes de les mesures del text poden ser encara més perjudicials. “Poden suposar refacturació de despeses cap a l’arrendatari i, per tant, un encariment de preus”, ha comentat.
 
 
El tancament de l’acampada també ha comptat amb la participació de Pere Baró i Roger Padreny, vocals del comitè executiu del PS i de la direcció de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA), que han intervingut en els discursos de clausura de la mobilització. Padreny ha defensat que “l’habitatge és un dret com una casa” i “ha de ser així per garantir una vida digna a tothom”. Per això, ha reclamat que “cal treballar intensament per implementar una política d’habitatge que atengui la situació actual d’emergència i que actuï sobre les causes concretes que fan difícil accedir a una llar a la ciutat”.  A més, ha argumentat que s’ha de “canviar la percepció com un bé d’inversió i assumir que és de primera necessitat” i “treballar conjuntament amb entitats socials, associacions de veïns i professionals del sector en diferents àmbits com la mobilització de pisos buits, la rehabilitació socialment proactiva i ecològicament eficient o el foment de la disciplina per impedir els usos antisocials dels habitatges”. 
 
Per la seva banda, Baró ha recordat que es tracta d’un dret “contemplat a l’article 33 de la Constitució” i que en canvi, “Govern no fa res per evitar aquesta situació, al contrari, només l’empitjora”. Per això, ha fet una crida a dir “prou a polítiques socials injustes”. També ha qualificat l’acampada com el “primer pas a seguir perquè aquest és el camí”.