Partit Socialdemòcrata

López avança que el PS portarà l’avortament al programa i que es podria anar més enllà dels tres supòsits

Crea: 10/03/2018 - 13:21
Un instant de l'entrevista (RTVA).
El conseller general i president del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha defensat la necessitat de posar sobre la taula el debat sobre la despenalització de l’avortament, tot remarcant que es tracta d’una petició d’una majoria de la societat andorrana. A més, ha avançat que la qüestió es portarà en el programa de les eleccions generals i, fins i tot, podria anar més enllà dels tres supòsits bàsics dels quals s’ha parlat fins ara, ja que així ho estan proposant alguns dels companys de la formació. El parlamentari també ha tornat a posar en relleu que l’acord assolit per fer llistes territorials conjuntes persegueix aconseguir una representació més realista dels resultats electorals a la futura cambra. 
 
López ha fet aquestes declaracions en l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. Preguntat sobre la qüestió de l’avortament, el conseller general ha recordat que “veig que és el que vol la majoria dels andorrans”, en referència a la despenalització en els tres supòsits considerats bàsics –perill per a la vida de la mare, malformació del fetus i violació- i, per això, “s’ha de posar sobre la taula”. També ha lamentat que “és un dret de les dones” i, en canvi, “alguns quan en parlen el trivialitzen”, fet que considera com a “poc humà”. 
 
El parlamentari s’ha mostrat en contra de negar el debat pel simple fet de l’oposició del Copríncep episcopal i ha apuntat que “no crec en una política asfixiant i pessimista que tanqui portes”. Davant aquesta postura, ha apuntat que “obrirem un espai de diàleg i d’entesa per parlar-hi”. Per tant, ha afirmat, “portarem la qüestió al programa” i, de fet, ha indicat “alguns companys plantegen alguna fórmula més oberta”.
 
L’activitat parlamentària
López també ha avisat del risc que es vulgui córrer els darrers mesos de legislatura per aprovar algunes lleis com ara la de la Funció Pública o les laborals. “Si les coses es fan ràpid pot ser perillós, ja ho vam veure la passada legislatura”, ha apuntat, tot lamentant que aquestes presses. “El Govern ha d’acceptar que ha fet tard amb aquests compromisos no acomplerts. No és realista ni honest voler-ho tirar endavant de pressa i corrents”, ha indicat. 
 
Sobre aquests textos, a més, ha expressat la preocupació especial pel que poden suposar per a molts treballadors del país, tant del sector públic com del privat. Així, en el cas de la reforma del codi de relacions laborals, ha comentat que, per exemple, “es vol reduir la indemnització per acomiadament” i això “posa en risc persones de més de 50 anys que porten temps a una empresa perquè es facilita que se’ls faci fora”, quan “tots sabem que amb una edat, reubicar-se al món laboral és complicat”. Per això, ha avançat, des del PS es té clar que “si s’aproven, proposarem la derogació o la modificació en gran part la propera legislatura”. 
 
El president socialdemòcrata també ha defensat l’acord assolit amb els liberals, recordant que, per part del PS, “es va aprovar en un acte amb una votació de la militància” i que “l’endemà estàvem donant les explicacions a tota la ciutadania”, dos fets que, ha reclamat, “no es poden menystenir perquè és democràcia i transparència”.
 
López ha reiterat que l’acord no suposa cap renúncia ideològica: “El PS manté el seu programa electoral. No hi ha ni un canvi com a conseqüència de l’acord”. També ha indicat que, si bé és cert que hi ha certa llunyania en alguns postulats entre els dos partits, en canvi, “hi ha eixos polítics com conservadursme-modernisme o qualitat democràtica on estem més d’acord”, començant per un sistema electoral “que no és representatiu” com “es demostra cada dia amb el que passa al Consell General”. Així, en el cas de la formació socialdemòcrata, “representem a molta gent, vam tenir gairebé un 25% de vots. En canvi, estem encabits en un trosset del grup mixt”. També ha deixat clar que “passi el que passi en les eleccions, hi hagi la majoria que hi hagi, el PS i Liberals estan compromesos a tirar endavant els punts que es van acordar”.
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS