Partit Socialdemòcrata

Gili denuncia que la proposta de DA sobre l’avortament és una “opció hipòcrita” que “humilia les dones”

Crea: 03/08/2019 - 19:24
La consellera general del PS Rosa Gili, atenent els mitjans.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata i candidata escaldenca de la llista territorial de ‘d’Acord’, Rosa Gili, ha criticat amb duresa la proposta de Demòcrates per Andorra (DA) de crear un equip d’acompanyament a aquelles dones que estiguin embarassades i que vulguin avortar a l’estranger. Per a la política escaldenca, es tracta d’una mesura que arriba a “humiliar” a aquestes persones i, a més, una “opció hipòcrita, que no s’aguanta” i que, fins i tot, “pot arribar a ser un frau de llei” i a convertir “l’Estat en còmplice” d’un delicte. Per això, ha deixat clar que, per a la formació, la solució passa per la despenalització en els tres supòsits bàsics, tal com fa anys que es defensa.
 
Gili ha comparegut davant els mitjans per denunciar la proposta feta publica per DA, justament de cara a un dia tan especial com el de la dona que se celebra aquest 8 de març. “Ens sobta molt que això ho proposi un partit que ha governat vuit anys i que té com a candidat un batlle en excedència”, ha indicat l’encara consellera general –ara membre de la comissió permanent-, tot recordant que l’article 8.2 del Codi Penal indica que “la llei penal andorrana s'aplica a tota infracció penal intentada o consumada fora del territori del Principat d'Andorra per una persona de nacionalitat andorrana”.
 
 
Per això, no ha dubtat en titllar de “molt poc seriosa” la mesura, remarcant que, a més, “es pretén que un organisme com la CASS contribueixi al fet que es vagi a fer fora el que al país és un delicte”. Així, ha afirmat que “gairebé pot arribar a fer que una dona se senti humiliada” i no ha dubtat a definir-la com a una “opció hipòcrita”, que “no s’aguanta” i que “pot ser un frau de llei, considerant l’Estat com un còmplice”. 
 
 
Per això, ha defensat que, des del PS, “tenim clar que el que cal és despenalitzar per normalitzar aquest país i per homologar-ho amb els Estats del voltant”. Gili ha apostat per “tirar endavant” i fer la llei que exclogui de qualsevol infracció els avortaments que es facin sota el que es consideren supòsits bàsics –malformació del fetus, risc de mort per a la mare i violació-, tot argumentat que, en cap cas, això ha de suposar posar en risc el model institucional d’Andorra. “Hi ha mecanismes perfectament establerts”, ha recordat, com ara que el text sigui només rubricat per un dels dos Coprínceps i que es pugui demanar al Tribunal Constitucional si encaixa o no amb la Carta Magna.  
 
Tags: