Partit Socialdemòcrata

El PS vol que els dividends SICAVs i societats tributin a un IRPF amb un segon tram del 20% a partir de 144.000 euros

Crea: 03/31/2019 - 18:12
Miró i López, al costat del Valira.
El Partit Socialdemòcrata (PS) aposta per una fiscalitat més justa i que compleixi el que marca la Constitució: qui més té més ha de contribuir a les arques públiques. Així ho ha explicat el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, i el cap de la llista territorial a Andorra la Vella, Quim Miró. La voluntat és que els dividends que es reben per les accions que es tenen i també els beneficis que reben aquells que participen en un Organisme d’Inversió Col·lectiva (OIC) –també conegudes com a SICAVs- tributin via IRPF i que aquesta figura tingui un segon tram amb un tipus del 20% a partir dels 144.000 euros d’ingressos anuals. Amb aquests canvis, han remarcat, s’aconseguirien entre 35 i 40 milions d’euros que servirien perquè des de l’executiu es poguessin tirar endavant les polítiques proposades en àmbits com l’habitatge, la gent gran o les escoles bressol, entre altres. 
 
López ha reconegut que totes aquestes polítiques “necessiten recursos per poder ser efectives” i ha volgut explicar que la solució passa per aquestes mesures en fiscalitat que volen acabar amb un model “contrari a la Constitució” perquè, amb Demòcrates per Andorra, “els qui més tenen són els que menys paguen”. I és que, ha recordat, el fet que els dividends que s’aconsegueixen via la participació amb accions a societats o en SICAVs estan exempts i, per tant, no entren en la base de tributació de l’IRPF com, per exemple, sí que ho fan les rendes immobiliàries o els salaris. Això provoca que “hi ha persones que tenen ingressos per rendes molt grans i tenen una tributació d’IRPF gairebé nul·la o molt baixa”. 
 
Per això, des del PS es proposa canviar la llei perquè aquests ingressos tributin. Els càlculs fets des de la formació estimen que, gràcies a aquestes modificacions, s’aconseguirien entre 30 i 35 milions més de recaptació . “No és una pujada de tipus, no és apujar impostos”, ha assegurat el candidat a cap de Govern dels socialdemòcrates per a qui “el que suposa és que aquells que no estan pagant comencin a contribuir ja perquè el país ho necessita per fer front a les polítiques que demanen els ciutadans”. 
 
 
L’altra proposta important en fiscalitat del PS té a veure amb la creació d’un segon tram de l’IRPF. A partir de 144.000 euros (20 vegades el salari mínim), es tributaria al 20%, com ha explicat Miró ha apuntat que això faria que “com a tot arreu, les rendes més altes tributarien més”. 
 
El candidat territorial a Andorra la Vella, a més, ha lamentat que hi ha persones que “no declaren i això és greu”, fet que considera que “s’ha de perseguir”. Per això, ha indicat, és necessari “crear un cos d’inspectors”.