Partit Socialdemòcrata

El PS trasllada al conseller de la comunitat portuguesa la propostes de doble nacionalitat i el dret de vot a les comunals

Crea: 01/08/2018 - 10:15
Un moment de la reunió mantinguda a la Casa de Portugal.
Representants del comitè executiu del Partit Socialdemòcrata (PS) han mantingut al llarg d’aquest cap de setmana diferents reunions amb representants de la comunitat portuguesa i amb el diputat del parlament lusità Paulo Pisco, de visita a Andorra. Durant les trobades, se’ls ha volgut exposar les propostes de la formació que més poden afectar el col·lectiu resident al país, entre elles la de permetre la doble nacionalitat, el dret a vot a les eleccions comunals, així com el treball que s’està realitzant per abordar les problemàtiques dels salaris baixos i de la pujada de preus dels lloguers, que estan afectant amb molts membres d’aquesta comunitat. 
 
Així, per part del PS, han participat en les reunions el president del partit, i també conseller general, Pere López, així com els vocals de l’executiva Everest Vilaginés, Pere Baró i Liliana Ribeiro, aquests dos darrers també en representació de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA). Des de la formació, s’ha volgut apropar a Pisco així com als representants del col·lectiu lusità propostes com la doble nacionalitat o la defensa del dret a vot dels residents a les eleccions comunals, que poden beneficiar de forma important a la comunitat.
 
Així, pel que fa a la possibilitat de fer compatible tenir el passaport portuguès amb un d’andorrà, s’ha volgut remarcar l’exemple que suposa el canvi de legislació realitzat ara fa uns anys a Luxemburg, un petit Estat on també hi ha un percentatge important de població amb origen lusità. La modificació legislativa, s’ha destacat, va permetre que moltes persones que fins llavors estaven excloses malgrat portar molt de temps vivint al país, s’hagin pogut incorporar al món polític. La valoració que es fa a nivell global, tant al mateix Luxemburg com entre els representants de la comunitat portuguesa a l’exterior és molt positiva. 
 
Tant els representants de la comunitat com el diputat Pisco han rebut amb interès la defensa que el PS vol fer del dret a vot dels residents a les eleccions comunals. Justament, durant les trobades mantingudes s’ha volgut posar en relleu que el col·lectiu portuguès seria un dels que més es podria beneficiar si aquesta proposta acaba sent recollida per la resta de forces polítiques i s’acaba implementant.
 
Més enllà dels drets polítics, les reunions també han servit per posar en evidència que són molts els membres de la comunitat lusitana que estan patint els efectes de dues problemàtiques clau a Andorra els darrers temps: els salaris baixos i la forta pujada registrada dels preus dels lloguers de pisos. Des del PS s’ha explicat les diferents iniciatives que s’han dut a terme per reclamar al Govern que adopti mesures que serveixin realment per trobar solucions a aquestes dues situacions, davant del que, fins ara, es considera que ha estat una important inacció per part de DA. 
 
Totes dues parts han acordat mantenir més trobades al llarg dels mesos vinents per avaluar l’evolució de les diferents iniciatives socialdemòcrates. Des del PS es vol posar en relleu que aquestes propostes evidencien de forma clara el diferent tarannà de la formació en relació a altres forces polítiques, en especial pel que fa a l’hora de pensar en les comunitats residents i, per tant, en tota la població del país i no només en els andorrans.