Partit Socialdemòcrata

El PS reestructura les comissions de treball i les obre a tots els ciutadans que hi vulguin participar

Crea: 11/15/2017 - 17:32
Un moment de la reunió del directiu.
El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata (PS), reunit el passat dimarts a la nit, va acordar la reestructuració de les diferents comissions de treball i, especialment, la seva obertura a la participació de persones externes a la formació. Es tracta d’una mesura que la nova direcció, encapçalada per Susanna Vela, Pere López i Carles Sánchez, consideren de gran importància per fomentar la participació política de la ciutadania i avançar en la democràcia. La trobada també va servir per abordar assumptes de política nacional, com la presentació de la reforma laboral feta per Demòcrates per Andorra (DA), i comunal, com la possible entrada de capital privat a l’estació d’esquí d’Ordino-Arcalís, així com per l’elecció del censor de comptes de la formació i dels representants de la comissió de garanties estatutàries.
 
La reunió era la primera que celebrava l’òrgan directiu del PS des de la seva renovació en el congrés ordinari celebrat el passat mes d’octubre. Un dels punts importants va ser el debat sobre la nova dinàmica que es vol introduir a les comissions de treball, tot buscant una major participació de ciutadans no necessàriament afiliats a la formació per, d’aquesta forma, ajudar-los a apropar-se a la política. Des de la nova direcció socialdemòcrata es vol donar una gran importància a combatre la creixent desafecció política i es considera que aquesta mesura pot ser un bon instrument.
 
Així, els antics grups de treball han quedat configurats en quatre comissions: model d’Estat, model Social, Model Econòmic i Model Organitzatiu. La intenció és que cadascuna aculli a totes les persones interessades a treballar en les diferents propostes programàtiques sortides dels congressos i d’altres que es puguin proposar. El coordinador de cada grup serà escollit pels mateixos participants un cop es comencin a reunir, en principi durant el mes de desembre. Des de la formació es va voler fer una crida perquè la ciutadania que estigui interessada prengui part d’aquests òrgans, independentment de la seva afiliació o no al PS. 
 
En aquest mateix marc d’apropament a la ciutadania, es va aprovar també la celebració de reunions de poble de forma itinerant. Aquestes trobades, que s’intentaran fer a totes les parròquies, han de servir per apropar a la gent tant la feina que realitzen els càrrecs electes del PS com les propostes i projectes que es defensen des de la formació, així com les repercussions de les lleis que s’aproven al Consell General o de les mesures que adopten Govern i comuns.
 
Temes d’actualitat
Els assistents a la reunió també van debatre sobre quina ha de ser la posició del partit en diferents aspectes d’actualitat. En l’àmbit nacional, es van analitzar amb detall les tres proposicions de llei presentades per DA com a reforma laboral, textos que, en el seu conjunt, van ser valorats de forma negativa. I és que, a l’entendre del PS poden suposar, en cas de ser aprovats amb el redactat actual, una important pèrdua de drets per als treballadors. 
 
En l’àmbit comunal, els representants del comitè local d’Ordino van informar sobre les converses mantingudes amb els cònsols de la parròquia així com de les reunions a les quals han assistit sobre la possible entrada de capital privat –presumiblement per part de Saetde, explotadora dels camps de neu d’Encamp- a Secnoa, societat gestora d’Ordino-Arcalís. Per ara, des de la formació no es veu amb mals ulls la proposta, vistes les dades que es tenen sobre la taula. Tot i això, es vol esperar a poder estudiar el ple de bases del concurs de l’ampliació de capital abans de prendre una postura definitiva.  
 
El directiu també va estudiar un esborrany d’una proposició de llei que el grup parlamentari del PS vol tramitar en els mesos vinents i que preveu reformar el funcionament dels comuns per donar més força a les minories i, entre altres mesures, reduir el nombre de consellers o eliminar la figura del cònsol menor. Cal recordar que aquest text sorgeix del compliment d’una de les ponències aprovades per la militància socialdemòcrata en el congrés ordinari celebrat el 2016. 
 
El comitè directiu del PS també va escollir Aleix Mañosas, exconseller comunal d’Escaldes-Engordany i coordinador del comitè local d’aquesta parròquia com a nou censor de comptes de la formació. Per la seva banda, Olivier Braqué, Carles Blasi i Maria Josep Loncà seran els nous de la comissió de garanties estatutàries. 
 
Un darrer punt tractat en la reunió va ser la situació política que es viu a Catalunya. Els participants en la trobada van valorar els darrers esdeveniments i van acordar fer públic el següent comunicat: 
 
Comunicat del PS en relació a la situació actual a Catalunya
 
Des del Partit Socialdemòcrata d’Andorra (PS) fa setmanes que seguim amb inquietud els esdeveniments que s’estan produint a Catalunya i Espanya i volem fer públiques les consideracions següents:
 
- Volem refermar de nou la preocupació que ens genera tota la situació de greu crisi institucional, política, econòmica i social que està succeint a Catalunya. És responsabilitat dels polítics saber trobar vies negociades per afrontar els problemes polítics i retornar a la normalitat democràtica.
 
- Volem posar en relleu la preocupació que ens genera el fet que actualment s’estan vulnerant, al nostre entendre, principis i drets que han de ser fonamentals i, per tant, defensats fermament, en qualsevol democràcia moderna.
 
- Des d’Andorra, país que -no ho podem oblidar- manté llaços molt estrets amb Catalunya i amb Espanya, la inquietud que genera tota aquesta situació és doble:
 
  • d’una banda, perquè som conscients del risc i la vulnerabilitat que aquesta inestabilitat té també per al nostre país;
  • d’altra banda, perquè el conflicte és polític i entenem que és políticament i no pas judicialment que s’han de trobar les solucions escaients, sempre en el marc d’un diàleg franc i obert, de negociació i reconeixement mutu, imprescindible en democràcia, com ja hem manifestat en ocasions anteriors. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS