Partit Socialdemòcrata

El PS presenta davant la justícia una querella per les greus irregularitats en la gestió del SAAS

Crea: 02/26/2018 - 20:24
Un instant de la roda de premsa.
El Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat una querella davant la justícia per les greus irregularitats detectades en la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Des de la formació, s’ha optat per aquesta mesura després de no tenir cap notícia d’actuacions judicials, malgrat que fa més d’un any que es van denunciar i que Govern va aportar documentació a la fiscalia. Tant des de l’executiva com des dels consellers generals s’ha lamentat la “inacció” de les autoritats en aquest afer, malgrat la gravetat dels incompliments legals produïts. 
 
El PS ha anunciat la presentació de la querella en una roda de premsa a la qual han assistit els tres consellers generals, Gerard Alis, Rosa Gili i Pere López, i la primera secretària, Susanna Vela. Gili ha volgut recordar que l’origen d’aquesta actuació davant la Batllia són els informes del Tribunal de Comptes de l’exercici 2014, on es posava en relleu pràctiques contràries a la llei per part de la parapública. Després de diferents demandes d’informació i preguntes a Govern, el juliol del 2016 es va fer una compareixença de premsa on els tres parlamentaris apuntaven la possible existència d’una trama de corrupció al SASS. Malgrat aquesta denúncia pública, l’actuació de l’executiu de Toni Martí no ha estat, a l’entendre de la formació, prou contundent, el que ha tingut, entre altres conseqüències, el fet que l’acomiadament del director financer hagi estat considerat injustificat i, per tant, hagi suposat una forta indemnització. 
 
Alís ha explicat que en la querella resumim tots els fets irregulars, ja que “la nostra idea és que s’investigui més enllà dels tres casos als quals es va cenyir la denúncia de Govern a la fiscalia”. I és que, “creiem que tot això va més enllà d’un simple incompliment de la llei; és un modus operandi, una manera de fer, que al nostre entendre podria ser delictiu”. Entre els presumptes delictes que apunta l’escrit jurídic, que es presenta contra persones desconegudes, hi ha el de prevaricació per part d’un funcionari, administració deslleial de patrimoni públic o el de creació i ús de document i de certificats falsos. Serà la investigació la que acabi determinant qui són els responsables d’aquestes presumptes actuacions delictives. 
 
El conseller general socialdemòcrata, però, ha volgut destacar que la querella vol “traslladar que tot plegat va més enllà d’actes concrets”. Així, des del PS s’entén que “hi ha tot un modus operandi, una reiteració d’actuacions, d’incompliments de la norma, una manera de fer. És una actuació que vulnera constantment la llei”. Un “modus operandi” que, per a Gili, té “com a mínim decisions arbitràries”. 
 
 
Per això, “la vocació que té és que la Batllia ho controli tot”. Així, “no hi ha una cosa acotada; la querella ho il·lustra amb coses concretes, però té vocació d’obrir la porta a què s’investigui tot el que pot semblar curiós”. La consellera general ha apuntat que al PS “hem fet la feina política i ara la part judicial és qui ha d’anar més enllà”. 
 
 
La primera secretària socialdemòcrata, per la seva part, ha recordat que un dels objectius del partit és “lluitar contra  les actuacions irregulars en defensa de l’interès general” i ha explicat que s’ha optat per agafar la iniciativa judicial davant “uns comportaments inacceptables, possiblement delictius, que han posat en perill el nostre sistema sanitari” i que es fa “després d’un any i mig” durant el qual “no hem tingut cap notícia de la fiscalia ni de la recerca de responsabilitats de persones que encara estan en situació de poder”. 
 
 
Per la seva banda, López ha deixat clar que “seria un error considerar que barregem política i justícia”. El conseller general ha afirma que “estem aquí per la inacció dels estaments polítics i jurídics” que, al seu entendre, “en un altre país ja haurien actuat”. Per això, “davant aquesta inacció, enteníem que, per responsabilitat envers els ciutadans i credibilitat de les nostres sigles no ens podíem quedar a mig camí i havien de tancar el cercle”. 
 

Tags: 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS