Partit Socialdemòcrata

El PS presenta als sindicats les mesures per a revertir les retallades de DA a la funció pública

Crea: 03/07/2019 - 20:17
Un instant de la reunió.
El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, acompanyat de les 2 i 3 de la nostra llista nacional, Susanna Vela i Judith Salazar, han mantingut aquest dijous una reunió amb representants dels sindicats de la funció pública als quals han volgut traslladar les línies claus que tenim en aquest àmbit de cara a la legislatura vinent, centrades en gran part a revertir les retallades que el col·lectiu ha patit les dues darreres legislatures. A la vegada, els hem fet arribar el fulletó centrat en aquesta temàtica de la campanya ‘Una Andorra per a TOTHOM’, que recull la voluntat de derogar la nova llei aprovada en solitari per Demòcrates per Andorra (DA) –i recorreguda ara al Tribunal Constitucional conjuntament amb Liberals d’Andorra (LA)- així com l’impuls d’una taula de diàleg amb tots els sindicats i grups polítics per treballar de forma consensuada en un nou text sobre la base dels 33 acords assolits amb els representants dels treballadors de l’administració l’any 2010. 
 
A banda, també preveiem recuperar la figura de funcionari en tot el conjunt de l’administració així com l’actualització de les graelles salarials i la suavització dels règims disciplinaris endurits per DA, tant pel que fa a l’administració general com als diferents cossos especials. També ens comprometem a revisar el sistema de jubilació, corregint la pèrdua de drets patida pels funcionaris els darrers anys.
 
Així ho ha traslladat López als representants del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), el Sindicat del Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), tot indicant que “són compromisos que agafem davant d’ells”. El nostre cap de llista ha remarcat que “la llei de Funció Pública no els agrada, ni com s’ha negociat ni com s’ha com s’ha tancat” i, per això, entén que “hi ha una bona valoració de la voluntat de derogar-la i treballar plegats per una administració moderna, al servei del ciutadà però també en què els treballadors s’hi sentin reconeguts i reconfortats”. 
 
 
Un altre dels nostres compromisos passa per revisar tot el sistema de les pensions de jubilació i de les jubilacions anticipades en alguns cossos especials, punts on, ha recordat López, “hi ha hagut una retallada de drets adquirits”. A més, ha lamentat “hi ha un desequilibri en l’aplicació del sistema de pensions” que fa que “cap funcionari sàpiga en quines condicions s’acabarà retirant per la complexitat del model i per la manca de claredat del Govern”. Per això, des del PS tenim la voluntat de “reobrir el tema” la legislatura vinent, de nou amb consens amb els mateixos funcionaris. 
 
 
Recurs d’inconstitucionalitat a la Llei de funció pública
Justament, hores abans de la reunió, el candidat a cap de Govern socialdemòcrata havia presentat, juntament amb el líder de LA, Jordi Gallardo, un recurs d’inconstitucionalitat a la Llei de Funció Pública aprovada ara fa unes setmanes al Consell General amb l’únic vot favorable de DA. Des del PS considerem que el text pot vulnerar tres principis bàsics: el de reserva de llei, el de seguretat jurídica i el de llibertat sindical, fet que suposa, en paraules de López, que “la defensa dels drets dels treballadors s’hagi vist clarament malmesa, fet que no és un tema menor” a banda de generar el risc que l’administració no sigui ni independent ni neutra.