Partit Socialdemòcrata

El PS inclourà al programa apujar el salari mínim a 1.200 euros i derogar les retallades de la reforma laboral

Crea: 02/28/2019 - 17:16
López i Rios ensenyen el fulletó a un treballador d'un comerç.
Una de les primeres mesures que impulsarem des del PS en cas d’aconseguir la confiança de la ciutadania en les eleccions generals del 7 d’abril serà l’increment del salari mínim fins als 1.200 euros. Així ho han anunciat el nostre candidat a cap de Govern, Pere López, i el candidat socialdemòcrata a la llista encampadana de ‘d’Acord’, David Rios, que han començat a repartir els fulletons de la campanya ‘Una Andorra per a TOTHOM’ a treballadors de les botigues de l’eix comercial d’Escaldes-Engordany. També preveiem derogar les principals retallades incloses en la reforma laboral aprovada ara fa tot just unes setmanes, mantenint les millores que impulsava el text com ara l’allargament de la baixa de maternitat. 
 
López i Rios han visitat diversos comerços de Vivand per repartir el primer dels quatre fulletons que difondrem sota la campanya ‘Una Andorra per a TOTHOM’, amb al qual pretenem denunciar la “precarització” viscuda els darrers anys en molts àmbits de la vida social a la vegada que s’explica “de forma propera quin és el nostre projecte”. Així, els nostres dos candidats han volgut presentar les propostes en matèria laboral, que passen en primer lloc l’adaptació del salari mínim al nivell del cost de la vida existent a Andorra, fet que es tradueix en una pujada fins als 1.200 euros. 
 
“És una necessitat social”, ha afirmat el cap de llista del PS, tot remarcant que la mesura té dues vessants. Per un costat, ha indicat, “els treballadors tindran unes condicions de vida acceptables tenint en compte com s’ha encarit el cost de la vida”. En aquest sentit, ha recordat el fet que “hi ha gent que, tot i treballar, no arriba a final de mes” i, per això, “les bosses d’ajuda creixen de forma desmesurada”. Per l’altre costat, López ha indicat que també servirà per a la reactivació, ja que “sense consum, l’economia s’ensorra”. A banda, ha posat en relleu “l’efecte positiu” que tindrà per a les cotitzacions a la CASS. El nostre candidat a cap de Govern ha manifestat que “no es pot defensar que un treballador cobri menys del que necessita per viure al nostre país”. 
 
 
El fulletó també avança la proposta que els sindicats puguin gaudir de finançament públic i que, com ha apuntat Rios, “tinguin una participació més activa en la presa de decisions que afectin els treballadors”. El candidat socialdemòcrata a Encamp ha lamentat que, els darrers anys, “DA només ha escoltat la patronal i els ha menystingut”, el que a l’entendre del PS, “és un dèficit que cal corregir”.
 
 
López també ha avançat que una altra mesura en matèria de treball serà la derogació de tots aquells articles de la reforma laboral que hagin suposat una retallada de drets laborals, com ara els que afecten les condicions d’acomiadament, la reducció del preavís o del descans entre jornades o l’abaratiment de les hores extraordinàries. També ha explicat que “convocarem una taula amb patronal i sindicats per troba un text de consens”. 
 
 
Amb la campanya ‘Una Andorra per a TOTHOM’ preveiem la difusió de tres fulletons més. Aquests estaran centrats en la Funció Pública, les condicions de vida i de les pensions de la gent gran i el dret a vot per als residents i la legalització de la doble nacionalitat.