Partit Socialdemòcrata

El PS impulsarà un registre de la propietat i un ens públic per posar al mercat els pisos buits

Crea: 03/11/2019 - 19:17
Padreny i López, atenent els mitjans.
Un dels punts forts del programa electoral del Partit Socialdemòcrata (PS) de cara a les eleccions generals del 7 d’abril seran les mesures destinades a solucionar la greu problemàtica que es viu a Andorra amb l’accés a l’habitatge. Així, des de la formació es proposarem la creació d’un registre de la propietat que permeti identificar i conèixer quants pisos buits hi ha al país i, a la vegada, la creació d’un ens públic que, en conciliació amb els propietaris, els pugui posar al mercat a un preu assequible amb la garantia de pagament i de conservació per part del Govern.
 
Aquestes dues propostes han estat presentades aquest dilluns pel nostre candidat a cap de Govern, Pere López, i per Roger Padreny, número 5 de la llista nacional. Aquest darrer ha posat en relleu la necessitat del registre tot recordant que “es calcula que hi ha uns 4.000 pisos buits” i, per tant, “és bàsic i fonamental tenir les dades i, sobretot, poder-los oferir a la ciutadania”. El candidat ha remarcat que s’està parlant “d’un dret i una necessitat” i, per tant, “no és just que hi hagi tant habitatge buit i tantes famílies que en necessiten”. El registre, ha apuntat, “permetria localitzar-los, saber si són o no habitables, si precisen una rehabilitació” i, per tant, “facilitarà poder oferir-los a la població”. 
 
 
I aquest oferiment, com ha explicat López, es faria mitjançant un ens públic que gestionaria tant pisos buits o aquells que els propietaris posessin a disposició de l’Estat. El nostre cap de llista ha argumentat que “hi ha molts problemes de diferents àmbits pels quals no surten al mercat” i que “aquesta és la veritable problemàtica”. Per tant, “el que cal és buscar mecanismes perquè es posin a disposició de la ciutadania”. 
 
I la solució seria aquesta entitat 100% pública, una fórmula “aplicada a moltes jurisdiccions” que permetria “gestionar per compte dels propietaris habitatges actualment buits i que surtin al mercat a un preu establert per cada zona, de forma que sigui assumible a les famílies”. Seria “una mesura de conciliació entre les necessitats dels llogaters i uns propietaris que no acaben de posar-los al mercat”. El candidat a cap de Govern del PS ha defensat la necessitat d’aquest intervencionisme perquè “avui dia, la regulació no funciona” i ha negat que “la solució sigui construir habitatge de luxe o grans promocions” sinó que el que és necessari és “impulsar la sortida al mercat dels pisos buits”. 
 
 
A preguntes dels periodistes, López ha desgranat que la participació seria “voluntària” per als propietaris i que aquests “tindran la garantia de cobrament i podran participar en programes de rehabilitació vinculats a un preu final de mercat assequible”. Des del PS també impulsarem “un estudi sobre quin ha de ser el preu de referència a cada zona”, petició que, ha recordat, vam proposar al Consell General i va ser refusada per Demòcrates per Andorra.  
 
Tags: