Partit Socialdemòcrata

El PS impulsarà un pla estratègic a sis anys per disposar d’entre 150 i 200 habitatges de protecció oficial

Crea: 03/25/2019 - 14:53
Padreny i López, al costat dels pisos de Jovial.
El Partit Socialdemòcrata (PS) preveu impulsar un pla estratègic per garantir el dret a l’habitatge per sis anys (2019-2025) que, entre altres punts, es marca com a objectiu aconseguir que el Govern disposi d’entre 150 i 200 pisos de protecció oficial per poder destinar-los a col·lectius com ara joves, gent gran o persones amb diversitat funcional. El candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, ha defensat la necessitat que des de l’executiu es destini una important inversió a aquest àmbit per poder afrontar amb garanties “el tema que més preocupa al país”. 
 
El cap de llista socialdemòcrata ha escollit els edificis de Jovial per presentar aquestes propostes. Acompanyat del número 5 nacional, Roger Padreny, ha recordat que aquest projecte d’habitatge protegit per a joves va ser impulsat pel PS quan encapçalava el comú d’Andorra la Vella i que es tracta d’una iniciativa que ha funcionat molt bé i de la qual s’han beneficiat ja moltes persones. López ha posat en relleu que la de l’habitatge “és una problemàtica d’Estat” i que, per tant, “cal actuar de forma decidida” i “no hi haurà prou amb 4 anys”. Per això, el pla estratègic que es proposa des de la formació compren el període 2019-2025 i abordarà la situació des de diferents eixos. 
 
Un dels més importants és la creació de pisos de protecció oficial. El compromís és que, un cop finalitzat aquest sexenni, el país disposi “d’entre 150 i 200 habitatges” d’aquest tipus per poder “donar resposta a diferents col·lectius: joves, gent gran i persones amb diversitat funcional”. Un pilar essencial d’aquest objectiu serà “la rehabilitació”. Així, des de l’agència pública de l’habitatge es buscaria donar sortida a immobles actualment buits o en desús mitjançant contractes de llarga durada amb els propietaris i assumint l’entitat les obres que fossin necessàries per a la seva posada a punt.
 
 
Per això, López ha admès que caldria una injecció inicial forta de diners –entre 15 i 20 milions d’euros- per nodrir el fons de l’agència, tot recordant, però, que aquesta inversió podria aconseguir-se amb els beneficis de les parapúbliques –FEDA i Andorra Telecom- i que s’aniria recuperant un cop es lloguessin els pisos, sempre a preus ajustats a les necessitats de les persones i famílies beneficiàries. En aquest sentit, des del PS es defensa que “cal canviar el model d’inversió centrat en rotondes i xarxa viària” per afrontar “el principal problema del país”. 
 
 
Des del PS també es contempla una segona fórmula per aconseguir aquests pisos de protecció oficial: l’obra nova en cas d’aconseguir terrenys, sigui amb acord amb els seus propietaris o amb altres administracions. López ha admès, però, que aquesta opció “és més costosa” i també de resultats més a llarg termini.