Partit Socialdemòcrata

El PS impulsarà una llei d’emprenedoria i una proposta d’acord perquè Andorra acolli 20 refugiats

Crea: 04/19/2016 - 19:34
Rios prepara el mòbil per la retransmissió via Periscope de la roda de premsa.
El Partit Socialdemòcrata (PS) tramitarà en els mesos vinents, mitjançant els seus consellers generals, una proposició de llei de foment de l’emprenedoria. Així ho ha anunciat aquest dimarts el primer secretari de la formació, David Rios, que també ha fet públic un altre acord del comitè executiu pel qual les quotes dels militats d’aquest abril es destinaran a una ONG que doni suport en la crisi dels refugiats. A més, al Debat d’Orientació Política es presentarà una proposta d’acord per instar el Govern a complir el compromís fet pel cap de l’executiu, Toni Martí, d’acollir una vintena de persones.
 
Sobre aquest futur text, que s’està últimament, ha apuntat que ““és una legislació que ja existeix a altres països i és important que Andorra en disposi d’una similar”. La idea és que “fomenti l’aparició d’emprenedors i, de retruc, l’impuls de l’activitat econòmica al país”. També ha de ser “una regulació que ajudi a captar emprenedors estrangers de talent que vulguin venir al Principat”. 
 
La futura normativa regularà, entre d’altres, la creació d’un organisme que doni suport als emprenedors, o el finançament, amb opcions com els business angels o el crowdfunding. També serà clau una simplificació de la burocràcia en les relacions amb l’administració pública. Un últim punt important farà referència a la internacionalització de l’emprenedoria andorrana. 
 
Ara es treballa ja en un esborrany d’un text que “és necessari”. Per això, Rios s’ha mostrat convençut que “es podrà arribar a un gran consens amb la resta de grups parlamentaris perquè la visió d’ajudar a aquelles persones que es llencen a l’aventura de l’emprenedoria està dins del cap de tothom qui compon el Consell General”. 
 
Rios ha apuntat que el text va en la línia de buscar “noves fórmules per dinamitzar la nostra economia”. En aquest sentit, ha recordat que la Llei de cooperatives actual va ser iniciativa de la formació la passada legislatura, tot i lamentar que, per ara, des del Govern no se li hagi donat prou promoció.  
 
Refugiats
Una altra tema abordat pel comitè executiu celebrat el dilluns va ser la crisi dels refugiats. En aquest àmbit, el PS ha decidit tirar endavant dues iniciatives. La primera serà la presentació, durant el proper Debat d’Orientació Política (4-5 de maig) d’una proposta d’acord on s’instarà el Govern a, tal com va anunciar ara fa uns mesos Toni Martí, acollir una vintena de persones al Principat. Rios ha indicat que “és important que Andorra participi quan molts països de la comunitat internacional ho estan fent; seria una bona mostra de solidaritat”. També ha argumentat que “quan la imatge del país està en qüestió per altres aspectes, seria bo que en l’àmbit de la solidaritat quedi clar sense embuts que estem amb les persones que ho passen malament”.
 
El segon acord és destinar els diners recaptats amb la quota mensual dels militants de la formació, 1.236 euros, a una ONG que estigui donant suport en la crisi. L’entitat encara està per decidir però la clau és que “es dediqui a donar suports als camps de refugiats a tots els nivells”. El primer secretari ha apuntat que, malgrat ser “un exercici simbòlic”, pot “ajudar a què molta més gent s’animi a participar-hi”. 
 
Congrés en preparació
Rios ha anunciat també que ja s’han posat en marxa les quatre comissions per preparar el congrés de la tardor, que ha de ser “un punt d’inflexió i de revisió de les polítiques que defensem”. Per això, es vol “un debat intens”, ja que “hi ha aspectes que cal renovar i adaptar als nous temps”. El primer secretari ha volgut posar en relleu que “punts forts” que fa uns anys que es tenien al programa, com ara el nou marc fiscal o la negociació per un acord d’associació amb  la Unió Europea, ara són una realitat.  
 
Cada comissió està liderada per dues o tres persones que les hauran de dinamitzar i, entre altres missions, hauran de contactar amb gent externa a la formació perquè també hi col·labori. Seran elles les que defineixin els temes que s’han de preparar, tot remarcant que “faran l’estudi i el treball d’unes ponències que s’analitzaran a la tardor al congrés, on poden participar tots els militants”. Rios ha revelat que “són temes on el país necessita un avenç que només vindrà del PS” i ha assegurat que “seran interessant per l’Andorra del segle XXI”.