Partit Socialdemòcrata

El PS és la força que més creix en les eleccions i passa de tres a set consellers generals

Crea: 04/08/2019 - 16:57
López compareix per valorar el resultat.
El Partit Socialdemòcrata (PS) ha obtingut set consellers generals en les eleccions celebrades aquest 7 d’abril. La formació esdevé una de les triomfadores de la nit en ser la que més creix tant en nombre de vots (gairebé 2.000 més que el 2015) com en escons (en tenia només 3). A més, amb la coalició d’Acord s’ha imposat a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, les dues parròquies més poblades, fet que impedeix que Demòcrates per Andorra (DA) revalidi la majoria absoluta, en quedar-se amb només 11 dels 28 parlamentaris.
 
En la circumscripció nacional, el PS ha obtingut un total de 5.445 vots, el que suposa el 30,62% del total. En comparació als 3.462 del 2015, suposa gairebé 2.000 suports més i permet als socialdemòcrates obtenir fins a cinc consellers generals. Al cap de llista, Pere López, l’acompanyaran Susanna Vela, Judith Salazar, Jordi Font i Roger Padreny, que es convertirà en un dels parlamentaris més joves de la història d’Andorra. A la resta de la circumscripció nacional, DA obté també cinc escons (amb el 35,13% dels vots) mentre que Liberals i Tercera Via s’emporten dos cadascú. 
 
Els altres dos consellers generals del futur grup socialdemòcrata surten de les circumscripcions parroquials. La coalició d’Acord (PS i Liberals) ha funcionat a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany, on s’ha donat una de les grans sorpreses de la nit electoral. A la capital, en un recompte molt ajustat, la candidatura liderada per Joaquim Miró s’ha imposat a DA per tot just 12 vots (1.702 a 1.690). 
 
Una mica més folgada va ser la victòria de d’Acord a Escaldes-Engordany, que ha permès trencar l’hegemonia de Demòcrates a aquesta parròquia. La llista liderada per Rosa Gili s’ha emportat els dos escons –l’altre serà pel liberal Marc Magallón- per 1.485 vots a 1.444. D’aquesta forma, Gili repetirà per quarta legislatura al Consell General. 
 
A Canillo, Encamp, Ordino, la Massana i Sant Julià, les llistes de d’Acord també han fet un bon paper, amb percentatges significatius de vot i, en alguns casos, molt a prop dels guanyadors. No ha estat, però, suficient per assolir la victòria. Així, en aquestes circumscripcions parroquials, Demòcrates obté sis consellers més; Tercera Via, dos; i Ciutadans Compromesos, dos. 
 
Així doncs, el Consell General per a la nova legislatura queda configurat amb onze consellers de DA, 7 del PS, 4 de Liberals, 4 de Tercera Via i, per últim, 2 de la formació parroquial massanenca Ciutadans Compromesos. 
 
El candidat a cap de Govern i president del PS, Pere López, ha valorat de forma positiva els resultats obtinguts. “Som la segona força política i la que més creix”, ha remarcat, per destacar especialment el triomf aconseguit a Escaldes-Engordany, “la parròquia del senyor Toni Martí, la parròquia del senyor Espot”. El cap de llista ha indicat que “els ciutadans han cregut en nosaltres i saben que tindran davant set consellers que treballarem de valent per defensar les nostres propostes i per treballar per aquells que més ho necessiten i per fer una Andorra per a tothom”. Al mateix temps ha volgut incidir en que “una cinquantena de vots a Encamp i a Ordino ens separen de poder fer una majoria alternativa”. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS