Partit Socialdemòcrata

El PS denuncia una probable inacció de Govern en prevenir l’esllavissada a la carretera general 1

Crea: 08/12/2019 - 13:48
La zona on es va produir l'esllavissada de dissabte (Altaveu):
En relació a l’esllavissada produïda el passat dissabte a la carretera general 1, des del Partit Socialdemòcrata (PS) volem fer les següents consideracions. En primer lloc, donem el nostre suport i agraïment a tots els cossos professionals que han treballat i treballen per reobrir amb normalitat i al més ràpidament possible la carretera general 1 a l’altura de la Borda Sabater i, d’aquesta forma, garantir l’accés normal amb el nostre país veí. Ens reconforta que, malgrat la gravetat de la situació, no hem de lamentar danys personals i no estem parlant d’una tragèdia, gràcies especialment al fet que l’esllavissada va tenir lloc a un horari –les sis de la matinada- on la via estava poc transitada i on el centre comercial estava tancat. 
 
És per això que, des del PS, exigim explicacions i responsabilitats a Govern, ja que era una situació previsible. Des del 2015 sembla ser que els tècnics ja van avisar del perill d’esllavissada a la zona donada la inestabilitat del terreny. Assenyalem, doncs, el que sembla conseqüència d’una presumpta manca d’accions preventives aplicades per evitar aquesta situació, ja que, com recullen els mitjans, hi havia una clara alerta per part de tècnics d’Ordenament Territorial. Per tant, entenem que aquesta pretesa inacció ha posat en perill molta gent, tractant-se a més d’una carretera general d’accés i sortida del país.
 
Entenem que, després de la situació viscuda, no es pot fer com si res hagués passat. Així com tampoc al•legar que no s’ha actuat perquè el Govern no tenia competències en aquest àmbit. Recordem que la prevenció i protecció davant de riscos naturals i geològics sí que és competència de l’executiu que no es pot derivar cap a altres administracions públiques. Des del PS, continuem lluitant i defensant els drets de tothom i avancem en la voluntat de realitzar diferents accions parlamentàries per intentar esbrinar exactament què ha passat, per què no es va actuar malgrat l’alerta clara expressada pels serveis tècnics, per garantir la seguretat viària i depurar les responsabilitats escaients. 
 
I vista la gravetat dels fets i les responsabilitats que se’n poden derivar, demanem l’actuació, si no ho ha fet ja, de la Fiscalia General.