Partit Socialdemòcrata

El PS debatrà en el congrés de la tardor com posicionar-se amb la doble nacionalitat

Crea: 06/15/2016 - 17:17
Imatge d'una reunió del comitè directiu.
El Partit Socialdemòcrata (PS) abordarà en el congrés previst per la tardor vinent la necessitat de posicionar-se de forma clara en relació a si s’ha de permetre o no la doble nacionalitat. Aquest és un dels temes que s’està analitzant en les diferents comissions de treball organitzades per preparar les principals ponències de l’esdeveniment, en el qual es vol aconseguir la màxima participació possible i marcar la línia de la formació els anys vinents. Altres punts que estan sobre la taula són la reforma del sistema electoral, el model de transferències i competències o la modificació dels estatuts.
 
La preparació del congrés ha estat un dels eixos centrals de la reunió del comitè directiu del partit que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre. Els assistents han fet un balanç positiu de la feina realitzada fins ara a les comissions de treball, que ha servit per marcar ja uns temes concrets que abordar i continuar estudiant amb l’objectiu d’incorporar-los a les ponències que hauran de sotmetre’s a l’opinió dels militants. 
 
Entre els punts que s’han escollit hi ha el de la doble nacionalitat. Fins ara, el PS no havia tancat una posició concreta sobre si s’ha de permetre o no tenir més passaports que l’andorrà, possibilitat que actualment no és legal. Ara, però, des de la formació s’entén que cal fer-ho i, per això, a la comissió corresponent s’estan analitzant models de països veïns per veure si són o no adaptables a Andorra. A partir d’aquest treball, es buscaria presentar una proposta concreta perquè sigui debatuda i votada per la militància durant el congrés.
 
Doble nacionalitat a banda, altres temes s’estan estudiant a les comissions. És el cas d’una proposta de reforma del sistema electoral, un nou model de competències i transferències comunals, el compliment per part d’Andorra del màxim nombre de preceptes de la Carta Social Europea o l’impuls de l’economia verda. Els òrgans creats especialment de cara al congrés també analitzen introduir modificacions en els estatuts de la formació per fer-la més oberta a la ciutadania.
 
Actualitat nacional i comunal
El comitè directiu també ha servit per fer balanç de l’activitat dels representants del PS al Consell General i comuns, així com per analitzar els principals punts d’actualitat a les diferents institucions. Així, pel que fa a l’àmbit parlamentari, s’ha valorat de forma positiva la tasca de control realitzada pels tres consellers generals, Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, sobretot en àmbits com el funcionament de la CASS o els serveis sanitaris. També s’ha expressat preocupació pel que pot suposar alguna de les lleis a tràmits presentades pel Govern si no es fan canvis importants en el seu treball en comissió, com és el cas de la de carreteres, que ja va ser objecte d’una esmena a la totalitat per part dels consellers socialdemòcrates.
 
En l’àmbit comunal, també es va expressar inquietud per diferents temes com ara els problemes de gestió de recursos humans que s’estan produint a Encamp, els talls de subministrament d’aigua a Escaldes-Engordany o la situació que s’ha generat a Andorra la Vella en no poder fer-se efectiu el pagament del GAdA als treballadors. D’aquesta darrera corporació també s’entén que cal tenir més informació i dades sobre el projecte de conversió en zona per a vianants d’una part de l’avinguda Meritxell així de l’afectació que pot tenir a altres barris propers amb importants teixits comercials.