Partit Socialdemòcrata

El PS dóna suport a Víctor Iriarte com a candidat a entrar al consell d’administració d’una CASS que “cal humanitzar”

Crea: 06/13/2018 - 16:51
Iriarte i Soto, durant la reunió política a Ordino.
“Volem humanitzar la CASS. Els assegurats som persones, no números”. Així va resumir Víctor Iriarte la filosofia amb què presenta la seva candidatura, juntament amb Maria Soto, que l’acompanya com a suplent, a les eleccions al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, en les quals opta a ser un dels dos representants dels assalariats dins l’òrgan de direcció. La llista va ser presentada i va explicar les seves idees principals durant la reunió política oberta a la ciutadania celebrada dimarts al vespre a Ordino pel Partit Socialdemòcrata (PS), formació que li dóna suport en aquests comicis, que tindran lloc el dimecres 20 de juny. A l’acte també es va criticar la política d’aparcaments del comú i es va reflexionar entorn la necessitat de canviar el sistema electoral per fer-lo més representatiu i just.
 
La presentació de la candidatura va centrar la primera part de l’acte. Soto va voler defensar la importància que els assalariats participin en aquestes eleccions, habitualment amb moltíssima abstenció. “Han de votar i exigir a qui sigui elegit que faci sentir la seva veu”, va reclamar. Per la seva banda, Iriarte va deixar que és conscient dels problemes pels quals travessa la CASS, tot i que va avisar que, al seu entendre, cal tenir molta informació de la que s’ha donat fins ara per poder avaluar possibles mesures. “Volem saber quina és la situació real”, va demanar. Serà després, va argumentar, quan es pugui valorar amb prou coneixement de causa les accions a emprendre, tot i que “contemplen que cal prendre mesures i tocar cotitzacions”. 
 
Iriarte també va avançar que un dels objectius claus de la seva candidatura és impulsar una major “transparència” en el funcionament de la parapública, tot lamentant que, fins ara, es coneix molt poc de les decisions que pren el consell d’administració. També va demanar “humanitzar” la CASS perquè “som persones, no pas números”. 
 
La reunió també va servir per analitzar la política d’aparcaments que està impulsant el comú ordinenc. Iriarte va lamentar que “en pocs anys, el poble s’ha convertit tot en zona de pagament” i que, a més, ara “s’han posat barreres a l’estacionament del centre esportiu”. Tot això ha comportat que “la gent estigui tenint problemes” per poder deixar el seu cotxe i, a més, un important malestar entre restauradors, hotelers i comerciants. En la trobada es va lamentar que s’estigui imitant el model de parròquies centrals, quan la realitat en aquest àmbit és ben diferent. “S’està contagiant l’afany recaptatori d’altres comuns”, va afirmar. 
 
La reunió política va finalitzar amb un interessant debat entorn del sistema electoral. Des de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA), Roger Padreny va deixar clar que l’actual “no és una fórmula prou representativa” i es va defensar la necessitat de “plantejar opcions més proporcionals”. En aquest sentit, va advertir que, de no tocar res, “es crea desafecció i, en el cas dels joves, això és veu especialment”. 
 
Territori: