Partit Socialdemòcrata

Eduard Sagarra entén que la negociació amb la UE pot augmentar els drets dels nacionals andorrans

Crea: 02/15/2016 - 21:25
Un instant de la conferència oferta per Eduard Sagarra
Una quarantena de persones han assistit a la conferència que el professor Eduard Sagarra, expert en dret comunitari, ha ofert a la seu del Partit Socialdemòcrata. Sota el títol ‘Nacionalitat i ciutadania europea’, la ponència ha permès apropar als presents detalls dels dos conceptes però també com poden evolucionar en el futur, sobretot en el marc d’un possible acord d’associació amb la Unió Europea. L’expert ha posat en relleu la possibilitat que aquest tractat, si s’assoleix, “pugui ser l’antesala d’uns pactes de ciutadania que facin que els andorrans puguin accedir a molts llocs on serien vetats per no ser europeus”. 
 
Prèviament, tant Sagarra com el conseller general del PS Pere López han atès els mitjans de comunicació. El parlamentari ha explicat que el seminari s’encabeix en la línia de treball de cara al congrés que el PS vol celebrar a la tardor. “Pretén posar al debat polític diferents qüestions i una és la de la nacionalitat, un tema complex i profund i amb el qual volem fer un treball previ”, ha apuntat. 
Durant l’acte amb els mitjans, Sagarra ha recordat que l’estatus de ciutadà europeu no substitueix la nacionalitat de cap persona sinó que “n’incrementa els drets” i, per això, ha destacat “la importància de reflexionar per veure els pros i contres” i la “necessitat de negociar amb la UE i els Estats membres perquè els nacionals andorrans, sense perdre drets, guanyin la possibilitat de convertir-se en elements de la Unió” i, “si pot ser, amb un estatus especial”. 
 
El professor universitari ha defensat que, en aquest àmbit, les converses amb la Unió Europea poden ser una bona oportunitat, sempre i quan “es negociï bé i conjuntament, sense fer-ne debats partidistes”. Al seu entendre, “a Europa no sobren futurs sinó que falten idees” i, per tant, és factible pensar que des de l’organisme s’ajudi Andorra a “integrar-se dins d’aquest conjunt i a no ser una rara avis dins del continent”. 
 
Sagarra ha avançat la possibilitat de cercar un estatus per als nacionals andorrans que els doni més drets dels que actualment tenen dins la UE. “És difícil de negociar però res és impossible”, ha afirmat. També ha apuntat la possibilitat d’arribar a acords per permetre als residents l’accés al vot, amb reciprocitat, o la doble nacionalitat amb determinats països com ara França, Espanya o Portugal.