Partit Socialdemòcrata

David Rios acusa DA de “polititzar” tots els estaments públics i de “difuminar” els tres poders

Crea: 04/25/2016 - 18:05
Rios, durant l'entrevista concedida a SER Andorra.
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, s’ha mostrat molt crític amb la forma d’actuar del Govern de Demòcrates per Andorra, al que ha acusat de “polititzar” tots els estaments públics, entre ells, ha advertit, la justícia. El dirigent també ha defensat la decisió de demanar la dimissió de Jordi Cinca tot assegurant que si el ministre de Finances continua a l’executiu s’acabarà causant un perjudici tant als ciutadans com al país. 
 
Rios ha fet aquestes declaracions en l’entrevista concedida al programa ‘Hora Andorra’ de la desconnexió al Principat de la Cadena SER. El primer secretari socialdemòcrata ha analitzat el fet que el síndic general no estigui defensant els consellers generals de l’oposició davant les contínues negatives del Govern a facilitar la informació i documentació sol·licitada per poder fer de forma correcta la tasca de control que els atorga la Constitució. Es tracta, ha apuntat, d’un exemple que “DA ha aconseguit difuminar els tres poders totalment i polititzar tots els estaments públics”. Al seu entendre, l’executiu “exerceix un ferri control sobre totes les institucions”, situació que, ha alertat, provoca que “tinguem una democràcia debilitada”. Com a mostra d’aquest pensament, ha posat en relleu que “la transparència i la falta d’informació és un greu problema aquesta legislatura”.
 
El primer secretari del PS ha reiterat la inquietud que, dins la formació, genera l’afer Cinca. “Creiem que tindrà conseqüències”, ha afirmat. Per això, ha assegurat que “si no hi ha aquesta dimissió, es perjudica el país i tots els ciutadans”. El dirigent socialdemòcrata ha lamentat, per una banda, la resposta rebuda per part del cap de Govern, Toni Martí, a la petició. “En lloc de recolzar el ministre, es va dedicar a desqualificar-nos”, ha recordat. Per una altra banda, també ha volgut remarcar el fet que només el PS hagi apostat de forma decidida i clara per fer públicament aquesta demanda. “És sorprenent que només nosaltres hàgim demanat la dimissió”, ha apuntat, tot puntualitzant que “o una de dos, o divergim molt en les idees amb els altres partits o és que no tenen les mans lliures per fer-ho”. 
 
Pacte d’Estat per la Sanitat
Rios ha valorat la possibilitat de participar en un pacte d’Estat per a la reforma sanitària. “Com a mínim hi serem per analitzar la proposta i fer les nostres aportacions”, ha avançat, tot remarcant que “haurem de veure en quines condicions”. Tot i això, no ha amagat que “sóc escèptic” que la proposta pugui arribar a bon port, ja que “s’ha demostrat que tenim una concepció de la salut molt diferent que la de DA”. 
 
Durant l’entrevista, al primer secretari del PS se li ha demanat balanç del primer any de la segona legislatura de DA. Al seu entendre, “s’ha vist un Govern desbordat per BPA” que “ha posat tots els esforços” en intentar resoldre aquesta crisi i en “guanyar les comunals”. Això ha comportat que s’hagi viscut “un any de retrocés”. 
 
Justament, sobre la crisi de BPA, Rios ha lamentat “l’actuació totalment opaca” del Govern i no ha volgut aprofundir en una valoració de la decisió de vendre Vall Banc a JC Florerws, justament, perquè “no tenim prou informació per dir si tot acabarà bé”. El dirigent socialdemòcrata ha comparat aquesta actitud poc transparent de l’executiu amb la col·laboració mostrada des del PS. “Des del primer moment hem treballat perquè es resolgués tot el millor possible”, ha recordat, tot assegurant que “no hem posat pals a les rodes”. Sí que s’ha volgut, però, “esbrinar què és el que va passar prèviament perquè conèixer això és essencial per evitar que ens torni a passar”. 
 
Rios també ha avançat què espera del Debat d’Orientació Política que s’ha de celebrar en uns dies al consell General. “Ens trobarem un altre any amb moltes propostes i després ja veurem les concrecions”, ha indicat. El primer secretari del PS sí que ha volgut, però, fer una petició al cap de Govern. “Seria bo que Toni Martí aprofités per fer pedagogia sobre l’acord monetari”, ha reclamat. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS