Partit Socialdemòcrata

Alay aposta per un congrés “potent” i en què hi participi el màxim de gent possible

Crea: 04/07/2016 - 11:47
Alay, durant l'entrevista concedida a l'Ara i aquí (RTVA).
El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Vicenç Alay, ha remarcat la importància que la formació li vol donar al congrés que s’ha de celebrar a la tardor. En aquest sentit, ha assegurat que es treballarà al màxim perquè sigui “potent a tots els nivells” i que hi participi el màxim nombre de gent possible, tant militants com persones externes.
 
Així ho ha explicat Alay durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. El president socialdemòcrata ha posat en relleu la “significació especial” que per a l’executiva del PS ha de tenir el congrés, una cita que parteix amb l’objectiu de “reflexionar en profunditat” i amb el repte “d’implicar el màxim de gent possible”. En definitiva, ha assegurat, “volem construir un congrés potent a tots els nivells”. 
 
El dirigent del PS ha expressat la inquietud que genera l’elevat nivell d’abstenció registrat en les passades eleccions. “És preocupant arreu però a Andorra és escandalosament visible perquè venim d’altres participacions”, ha recordat Alay, que ha admès que des de la política “hem tingut una incapacitat per mobilitzar gent que viu tota la vida aquí però que no fa el pas de participar”. 
 
El polític socialdemòcrata ha assegurat “entendre” que la gent se senti dolguda pel fet que les formacions de caràcter progressista del país no hagin pogut presentar llistes conjuntes en les darreres cites electorals. “Hi ha a qui li dol que l’esquerra ens presentem separats”, ha reconegut. Tot i així, ha volgut puntualitzar que la voluntat del PS, que “ideològicament segueix defensant els mateixos posicionaments”, sempre ha estat “fer fronts amplis; no instal·lar-nos en unes sigles sinó ampliar-ho”. Al seu entendre, una bona prova d’això és el pacte que, sota el lema Junts, es va tirar endavant a les passades generals amb els Verds, amb Iniciativa Ciutadana i amb independents”. 
 
Qüestions d'actualitat
Durant l’entrevista, Alay ha repassat també diferents qüestions d’actualitat, entre elles la situació del ministre de Finances, Jordi Cinca després de revelar que la seva relació amb una societat panamenya el podria fer aparèixer als Papers de Panamà. “És un tema doblement preocupant perquè se superposa amb altres notícies que deixen Andorra com a país dubtós”, ha indicat el president del PS, que ha deixat clara la inquietud que els genera la situació i, per tant, ha defensat la necessitat “d’aclarir una sèrie de coses”. El dirigent socialdemòcrata ha apuntat que la pregunta parlamentària presentada pel conseller general Pere López li dóna al ministre “l’oportunitat d’explicar-ho” a la vegada que ha puntualitzat que, ara mateix, “no prejutgem res”. 
 
Sobre l’afer BPA, Alay ha defensa que el PS “ha col·laborat des del primer moment amb Govern per tirar endavant una solució” en un assumpte que, ha recordat, “toca a molta gent: clients amb els diners al banc i treballadors”. Per això, ha reclamat, “comença a ser hora que les coses s’aclareixin”, ja que també “parlem de la credibilitat d’Andorra”.
 
En relació amb les negociacions amb la Unió Europea (UE) s’ha mostrat partidari d’un “pacte d’Estat que impliqui tothom”. I és que, ha remarcat, “parlem del nostre futur; val la pena un esforç comú”. Alay ha argumentat que “si en tenim un, és a Europa i ho hem de negociar de la millor manera possible”. 
 
Més dubtes té amb el pacte d’Estat proposat en l’àmbit de la sanitat, propiciats, ha indicat, per la manca d’una línia clara del Govern de Demòcrates per Andorra (DA). “Encara no m’ha arribat quin són els canvis i on estan els estudis que s’han fet els darrers anys”, ha lamentat, per després titllar de “frívol” que s’hagi fet la proposta quan “no s’ha donat a conèixer quin és l’itinerari” que es vol seguir. I és que, ha afirmat, “no sé encara quin és el plantejament de DA en matèria de Salut”. 
 
A l’entrevista, també se li ha demanat un balanç del primer any de legislatura. Alay ha explicat que “m’ha deixat un punt de decepció”. A més, ha apuntat, afers com el de la sortida de Rosa Ferrer generen, al seu entendre “uns dubtes que no haurien de ser en un partit de Govern”.