Partit Socialdemòcrata

La reforma laboral, un pas enrere

Crea: 10/20/2017 - 10:45

Article d'opinió publicat al Bon Dia (20-10-2017)

Demòcrates per Andorra (DA) va entrar a tràmit parlamentari, el dia 10 d’octubre, la proposició de llei qualificada de les relacions laborals.
 
El Govern “dels millors” va presentar l’esborrany d’aquesta llei el mes d’abril amb el propòsit de realitzar un treball participatiu amb els sindicats, organitzacions empresarials i altres col·lectius com els monitors d’esquí o els impulsors de la ILP per l’ampliació de la baixa de maternitat. Aquest treball participatiu va sumar 270 esmenes però el Conseller General de DA, Josep Anton Bardina, no ha precisat quantes d’aquestes esmenes s’han incorporat al text. 
 
El tresorer de la Unió Sindical d’Andorra (US-dA), Joan Torra, ha denunciat que el grup parlamentari demòcrata no ha acceptat cap esmena important del sindicat.
 
El secretari general del Sindicat Andorrà de treballadors (SAT), Guillem Fornieles, ha criticat també el text de la reforma perquè considera que abaratir l’acomiadament tindrà efectes negatius tant per a la patronal com per als treballadors.
 
El Conseller General del PS, Pere López, ha constatat que respecte als documents inicials “no hi ha hagut avenços, més aviat al contrari, s’ha anat endarrere”.
 
Com podem veure i, a l’espera d’analitzar en profunditat el text de la proposició de llei de DA i assegurar que se segueixi les línies de la Carta Social Europea i dels drets socials europeus, les primeres reaccions, tant dels sindicats com del principal partit progressista, mostren preocupació pel seu contingut.
 
Els punts negatius més significatius són l’abaratiment dels acomiadaments, la reducció dels terminis de preavís i que no hi hagi una veritable regulació de l’activitat sindical.
 
Alguns articles han patit un retrocés important: els aspectes que s’han vist més afectats són els drets dels treballadors i la part econòmica.
 
Un punt positiu és l’augment del període de baixes.
 
En resum podríem dir que és una llei de Govern ja que, com he dit més amunt, DA no ha incorporat al text gairebé cap de les esmenes presentades pels actors socials i econòmics. La llei reflecteix únicament la voluntat de DA i de les organitzacions empresarials. Cosa que no és nova en un partit al servei de la patronal i dels lobbies.
 
El Govern dels millors aposta per retallar els drets dels treballadors i condemnar-los a una major precarització: una reforma que representa una veritable regressió social.
 
La nova legislació és un retrocés de segles històrics de lluita obrera i avenç humà.
 
És d’esperar que en tràmit parlamentari es tinguin en compte les reivindicacions dels col·lectius i dels partits de l’oposició.

Sobre l'autor