Partit Socialdemòcrata

Intervenció de Rosa Gili en el debat d'investidura 2019

Crea: 05/15/2019 - 15:13
La consellera general del PS Rosa Gili, durant la intervenció.

Intervenció de Rosa Gili en el debat d'investidura 2019 (15-5-2019)

La sessió d'avui és important, molt important. I no és que sigui important per DA, pel PS, per Liberals, per Tercera Via o per Ciutadans Compromesos.

O, en tot cas, no ho hauria de ser específicament per a cada una de les formacions, de forma individual.

La sessió d'avui és important per al nostre país, per Andorra, perquè avui triarem el proper cap de Govern.

Triarem l'equip que haurà de portar el timó de les decisions públiques al llarg dels propers 4 anys.

Andorra ha d'escollir entre dos candidats i dues propostes, profundament diferents.

La primera, la demòcrata-liberal, representa donar aire i vida a la continuïtat de qui ha governat el país durant 8 anys i que ens ha deixat l'herència que ens ha deixat.

No m'estendré en els detalls d'aquesta herència... el ciutadà la pateix cada dia i sap bé de què parlo.

Parlo d'un país adolorit, d'una societat fracturada, esgotada, dividida i desorientada.

Però també d'una societat dura, valenta, supervivent i orgullosa...

La mateixa societat andorrana que, amb els seus vots, el passat 7 d'abril ha reclamat clarament un canvi a l'edifici de Govern.

Un canvi de rumb, i de manera de fer, que no serà possible perquè la nova manera de fer ha resultat ser... la mateixa de sempre... amb els mateixos de sempre.

La lectura dels resultats no és massa complicada. Gairebé un 65% dels vots, dels 18.000 vots vàlids, han votat NO a Demòcrates per Andorra.

Per aquesta raó, presentem avui la nostra candidatura, la candidatura del PS, com a alternativa real a la proposta demòcrata-liberal... la d'aquells que han pres decisions d'esquena a la voluntat del poble i al marge del benefici general de la comunitat, de la gran majoria dels nostres ciutadans i, per tant, d'esquena a Andorra.

Perquè sabem que les coses es poden fer millor, o senzillament es poden fer bé... Cal reflexionar millor les decisions a prendre en la gestió pública, minimitzant la improvisació...

És una obligació de tots nosaltres, dels polítics, d'escoltar les persones, totes les persones...

Les que pensen igual i les que no pensen igual.

L'aportació de tots és benvinguda, és indispensable.

Cal evitar prendre males decisions per culpa de no haver escoltat, o no haver volgut escoltar

I tot i amb això no garanteix no equivocar-se.

Òbviament, tothom s'equivoca en algun moment.

Però equivocar-se des del debat previ, des de la contraposició d'idees i propostes, des de l'aportació plural de punts de vista i solucions és, com a mínim, una forma democràtica i participativa d'equivocar-se.

Per nosaltres, aquesta és l'essència i el fonament de treballar com a representant del poble, ostentant càrrecs públics.

I és per tot això, i molt més, que avui proposem votar un equip diferent, un tarannà diferent, una visió diferent...Un equip, encapçalat pel nostre candidat a cap de Govern, que té clar, i SEMPRE tindrà clar, que la prioritat ha de ser l'interès general. Un equip que SÍ que té una altra forma de fer... de fets i no de paraula.

Qui ha de governar els propers 4 anys, no ho ha de fer pensant en els seus propis interessos ni en els interessos d'uns quants.

Volem que es governin els propers 4 anys pensant en el futur i en la prosperitat del país... ÚNICAMENT pensant en els ciutadans d'Andorra...

No ho entenem d'altra manera.

Altrament estarien traint la voluntat i la veu dels votants... que potser ja en tenen prou d'això.

Per aquesta raó demanem el vot, avui, per a un projecte de país coherent i seriós.

Un projecte, el socialdemòcrata, dirigit per sobre de tot a assolir benestar per a tots els ciutadans d'Andorra: dels infants i joves, de les persones treballadores assalariades del sector públic i privat,

dels empresaris, dels pensionistes... de tots, preservant l'equilibri de tots els sectors perquè la societat sigui sana, justa i benestant.

Seguint el mateix raonament i perquè decau una cosa de l'altra, avui cal votar per a la candidatura seriosa, la que escolta i reflexiona abans d'actuar de manera irresponsable.

La candidatura que garanteix seguretat jurídica pel país, major confiança.

Cal votar la candidatura del partit socialdemòcrata, perquè tots hem vist, durant 8 nefastos anys, com governa i per a qui governa la candidatura continuista demòcrata-liberal.

Ja hem vist com funcionen i, darrerament, també hem vist el grau de respecte als valors més elementals.

Andorra no és el pati del darrere de la casa de ningú, ni un joc de rol en el qual guanya aquell qui més càrrecs ostenta...

Andorra és el país de tots els que hi viuen i hi treballen... i també dels que el visiten i el fan créixer econòmicament.

I parlant de creixement econòmic, tan necessari actualment després dels vuit anys de fiascos i fracassos en les poques iniciatives de reactivació econòmica, cal recordar que la seguretat jurídica és essencial per a la credibilitat d'un país, pels propis ciutadans i per a tots els inversors que puguin venir de fora.

Les conseqüències d'una mala llei o d'un mal reglament fan molt de mal i, sovint, no n'hi ha prou en modificar els textos a posteriori, perquè el mal, el greuge, ja està fet.

Alguns d'aquests errors deixen seqüeles i, d'altres, esdevenen irrecuperables.

Difícil dir quants inversors estrangers, potencials i altres ja consolidats, poden exercir "d'ambaixadors" del país, en positiu.

Em pregunto quants d'ells poden cridar als quatre vents les bondats del sistema d'inversió estrangera andorrana, sense ser corregits o desmentits.

Quants inversors han estat escaldats i foragitats amb uns tempos eterns en les tramitacions, unes normes farragoses i una operativa... inoperant..!

I tot això, clarament, resulta ser el fruit de lleis amb uns continguts mal estudiats, improvisats i aprovats a correcuita per omplir "expedients de feina feta".

Establir i aprovar l'obertura econòmica sense tenir la fiscalitat adequada, sense sospesar-ne l'afectació en els diferents àmbits professionals, ha sigut com a mínim poc hàbil.

El nombre d'advocats, fisioterapeutes, dentistes... entre altres, han augmentat, de manera desproporcionada, el nombre de llicències atorgades a estrangers, sense aportar valor afegit real al país i provocant una saturació en algunes àrees professionals.

En definitiva, Que calia obrir, sens dubte... fer-ho bé, hauria estat intel·ligent i era exigible!!!

Malauradament, el Govern Demòcrata no ho va fer bé!! I els nostres ciutadans ho saben!!!

I és per això, i moltes més coses, que un percentatge tan alt de votants han dit NO a Demòcrates per Andorra...

L'esperpèntica gestió de la Funció Pública també ha sigut obra del Govern actual.

Una nefasta gestió que deixa un pèssim escenari quant a la motivació dels funcionaris del país, clarament menystinguts, menyspreats i desgastats pel govern demòcrata.

Senyors Demòcrates, Senyors Liberals, Senyors de CC, els treballadors públics d'aquest país no volien ni volen la llei de la Funció Pública aprovada sense consens i que s'ha fet sense tenir en compte les parts concernides.

Així ho veien llavors quan estaven a l'oposició, però sembla que ara han canviat d'opinió i ja no pensen igual. Ara ja no sembla una qüestió important malgrat les promeses donades en campanya electoral i quan van decidir portar la llei al Constitucional.

En fi!

Ara ja els sembla adequat desenvolupar reglaments d'una llei polèmica...

Ja tindran temps d'explicar-ho als seus electors i entre ells als funcionaris! Avui mateix els sindicats els hi recorden!

Una classe funcionària que ha patit vuit anys de monumental manca de visió política quant a la importància d'una administració forta, sense pressions ni arbitrarietats, com recull la nostra Constitució.

Per a demòcrates les persones han importat i importen ben poc.

Efectivament, el govern demòcrata mai ha volgut donar protagonisme a la veu treballadora a través d'un funcionament sindical intel·ligent.

Mai ha volgut donar eines als treballadors per a desenvolupar-se i poder fer arribar, de manera legítima i constructiva, la seva veu, les seves opinions, les realitats del dia a dia del mercat laboral.

L'escolta i la democràcia que suposa implicar la ciutadania en les decisions no és del gust d'aquells que han governat el país durant 8 anys.

Així ho han demostrat... Imposant unes lleis laborals, amb la veu silenciada d'una de les dues parts concernides.

Unes lleis laborals amb les quals, com a membres del govern continuista i seguidista demòcrata, es trobaran ben còmodes els seus socis nouvinguts.

Unes lleis que retallen drets i prestacions d'acomiadament de manera poc empàtica, poc solidària i que infravalora les afectacions d'una població andorrana que ja no viu tan bé com abans, que pateix les conseqüències d'una crisi que no s'ha superat i que, pel que sembla, podria perdurar.

D'això no se n'ha parlat, poc importa també pel que sembla!

El discurs dels Demòcrates d'ahir va fer referència als drets de les persones.

Van anunciar una propera Llei d'igualtat de tracte i no-discriminació.

Cosa que està molt bé si no fos que al mateix temps continua mantenint i defensant una vulneració d'un dels drets més bàsics i fonamentals de la dona a poder disposar del seu cos. Continuen rebutjant despenalitzar l'avortament al nostre Codi Penal, fins i tot, fins i tot, insisteixo, en els tres supòsits bàsics (violació, mal malformació i fins i tot) preservant una situació anacrònica i inacceptable al segle XXI.

I després s'anomenen reformistes, progressistes...

I ho sento molt Senyors Demòcrates però la seva proposta d'acompanyament aquelles persones que necessitin arribar a aquest mal tràngol és humiliant, paternalista i retrògrada per a les dones andorranes!!!

I ara fa mal als ulls i a les orelles veure que aquells que pretenien consultar la ciutadania en aquesta qüestió, tan important, que concerneix drets bàsics hi hagin renunciat a la primera de torn!!!

En un altre àmbit, un altre tema que preocupa els nostres ciutadans.

No veiem mesures efectives de manera immediata al greu problema de l'habitatge en les seves explicacions.

Doncs sí, Senyors Demòcrates, Liberals i CC, enfront d'un greu problema calen accions fortes i amb un cert grau d'intervencionisme.

Per això el projecte del PS inclou mesures interconnectades, detallades i concretes amb el clar objectiu d'afrontar clarament el problema pensant en l'interès del país.

Aquí rau la diferència entre aquells per a qui l'habitatge és un bé de consum i nosaltres per qui és i ha de ser un dret.

Una altra cosa

Ahir, en el seu full de ruta el candidat Xavier Espot ens va parlar de pactes d'Estat.

D'aquells mateixos que ens hem fet un tip de sentir durant dues legislatures. "Déjà vu!!!" Senyors Demòcrates!

Un d'ells es referia a un pacte per a treballar l'Acord d'Associació amb la UE.

Un tema que nosaltres només entenem exitós si es fa a través d'una Comissió legislativa ad hoc que pugui treballar sense seguir compromisos d'agenda tancats prèviament sense consultar-ho als Consellers d'aquesta Cambra i deslligada de qualsevol acceptació no consensuada anteriorment.

Per a l'afectació tan transcendent d'aquesta qüestió que comporta canvis importants, possible alteració de la sobirania legislativa i que preocupa a molts ciutadans, entenem que aquest afer hauria de ser portat per tots els 28 consellers conjuntament, amb la col·laboració i connivència de tots els agents socials i econòmics andorrans.

En aquestes condicions, els socialdemòcrates acceptarem parlar de pacte d'Estat per a l'acostament a la Unió Europea.

En relació a un potencial Pacte per a les pensions, el mateix.

Tal com ens vam comprometre amb els punts de diàleg i de participació ciutadana de les candidatures de d'Acord, no contemplem tractar un tema com aquest sense la participació i la implicació de tots, del Consell i de la societat andorrana perquè una qüestió com aquesta implica decisions delicades i complicades per a la població, perquè parlem d'afectacions sobre la seva vellesa dels nostres ciutadans, sobre el fruit del treball de tota una vida, de si els nostres ciutadans podran viure dignament o no després de tota una vida laboral.

Sobre la sanitat, farem la nostra feina legislativa estiguem on estiguem com no pot ser d'una altra manera.

El dia d'avui no entenem per què no s'ha publicat encara la cartera de serveis, llesta des de fa molts dies. Així ens consta!

Uns pactes d'Estat per a afrontar uns temes que els governants demòcrates han sigut incapaços de tractar amb dues majories absolutes. Sens dubte per manca de valentia política perquè els mitjans no els faltaven.

Senyor Candidat de Demòcrates, senyors Consellers dels diferents partits que avui li donaran suport, convé avui que expliquin a la població andorrana com pagaran els 120 milions que costa entrar a l'FMI perquè el dia d'avui vostès no n'han parlat!

I vista la quantia és una evidència que no és una qüestió menor!

Per anar concloent, reitero que avui el millor projecte per a aquest país és el Socialdemòcrata.

L'alternativa és més del mateix, poc valent, poc eficient, poc reflexionat. Si abans ens preocupaven aquestes maneres de fer pel país avui encara el veien menys creïble vistos els darrers esdeveniments que han demostrat les prioritats d'aquells que entraran al Govern i el dia d'avui, per molt que puguin dir, no ens sembla pas que el més important sigui tirar endavant aquest país.

12 ministeris, pel que sembla, no en posem més perquè la legislació no ho permet.

El candidat demòcrata-liberal a Cap de Govern ha estat l'impulsor, directe o col·legiat, de les lleis laborals, sindical i de conflicte col·lectiu (que llevaven més drets que no en donaven), de la llei de seguretat ciutadana (controladora i amb tics dictatorials), de la llei de responsabilitat penal dels menors (record absolut en treball legislatiu expeditiu), o de la llei de la persona i de la família (que per sort, malgrat l'embut de Demòcrates, no van aconseguir fer-nos engolir)... I entre elles moltes lleis més!!!!

Perquè de lleis se n'han fet mooooooltes!

Coneixem al ministre ara candidat a Cap de G que ha prioritzat la quantitat de lleis per damunt de la seva qualitat...

No vull acabar sense recordar que és d'acord amb valors de solidaritat, justícia, equilibri, transparència, informació i equanimitat que es van treballar els punts de d'Acord, la plataforma territorial sota la qual jo i altres Consellers d'aquesta sala ens vam presentar a les passades eleccions.

I justament van ser aquests acords, i aquests valors, els que van ser el punt de lligam entre els dos partits promotors de d'Acord, PS i Liberals.

Aquests acords van representar els punts claus per a reclamar la restitució d'una democràcia malmesa durant 8 anys pels dos governs demòcrates, dels quals n'ha format part molt activa l'actual candidat demòcrata-liberal a Cap de Govern.

Ens presentàvem davant dels ciutadans argumentant la recuperació de la democràcia, i per això mateix proposem un espai per revertir unes maneres de fer força més maquiavèl·liques que honestes i coherents.

Creiem, sincerament i honestament, que el moment requereix el vot a la proposta del Partit Socialdemòcrata, el vot al candidat a cap de Govern socialdemòcrata Pere López.