Partit Socialdemòcrata

Intervenció de Rosa Gili en defensa de la moció sobre el consell d'administració de la CASS

Crea: 05/26/2016 - 17:52
Rosa Gili xerra amb Pere López a l'hemicicle del Consell General

Intervenció de la consellera general Rosa Gili en defensa de la moció per instar el Govern a adequar a la llei el consell d'administració de la CASS

Entenc que al Govern i al grup demòcrata els hi costi reconèixer que no ho estan fent bé.
 
Ho entenc... però no ho puc acceptar... perquè en joc hi ha persones i decisions vitals sanitària i econòmicament parlant. Perquè així són les competències del consell d'administració de la CASS i les decisions que s'hi prenen.
 
Malgrat ser una evidència que el consell d'administració ha de ser el braç executor del ministeri de Salut, moltes decisions del dia a dia les ha de decidir el mateix consell.
 
D'aquí entenc la voluntat parlamentària de definir el coneixement i la sensibilitat dels quatre membres nomenats per l'executiu en els quatre àmbits (sanitari, social, laboral i financer) a fi de disposar de persones qualificades en l'alt òrgan de decisió de la CASS, capaces de prendre ràpidament les decisions que es plantegin sense necessitar forçosament un informe de no sé qui per a poder posicionar-se.
 
Està clar que el Govern té prou feina per no entrar en petits detalls com pot ser un cas concret entre molts d'altres.
 
Detall que, s'entén, ho és per una institució però que no ho és de cap manera per aquella persona que malauradament té un conflicte o que pateix les conseqüències desafortunades d'una mala decisió de la CASS.
 
D'exemples n'hi ha molts: de les decisions preses, algú podrà viure dignament o no amb la seva pensió de jubilació, de viduïtat o d'invalidesa; sabrà si disposarà d'aquell tractament mèdic del qual depèn la seva salut; sabrà com passarà la baixa mèdica, tancat a casa o podent sortir...
 
Rectificar és de savis, senyors de DA! No hi ha d'haver cap problema ans al contrari.
 
A més, els demano coherència. Ho deia abans, senyors consellers de DA. Vostès van tenir l'ocasió de modificar l'article 44 de la Llei de la CASS moltes vegades durant la darrera legislatura. El 24 de juliol del 2014 es va aprovar en aquesta sala una modificació més que substancial però vostès no van canviar ni una coma de l'article 44.
 
Segurament, tal com està plantejat l'article, vostès no fan res que no puguin fer, ja que l'article diu que cada ministeri nomenarà el seu representant i no especifica les seves qualificacions.
 
Però si us plau, no ens vulguin vendre sopars de duro, que no ho acceptarem de cap manera. La voluntat parlamentària inicial és més que clara. Volia un consell d'administració amb gent qualificada provinent d'àmbits diferents i així ho va establir en l'article 44.
 
Estem cansats de sentir en els informes del Raonador del Ciutadà, any rere any, queixes i queixes de persones més o menys desemparades que pateixen les decisions presumptament errònies de la CASS i fa poc se'ns informava que el 50% dels recursos que arribaven a la Batllia donaven raó als assegurats, al detriment del posicionament inicial de la direcció i del consell d'administració.
 
Senyors i senyores consellers de DA, no juguin el joc que els hi manen fer, actuïn amb sentit comú i tenint al cap l'interès de tots els nostres ciutadans.
 
Votin a favor d'aquesta moció que no té més objectiu que fer complir la llei. No desvirtuïn el rol d'aquesta cambra i exigeixin el compliment del que aquí es decideix.
 
En el darrer debat d'orientació política, els tres consellers socialdemòcrates vam presentar una proposta d'acord demanant el compliment estricte de les normes per part de totes les institucions. Els consellers demòcrates la van rebutjar amb el seu vot negatiu, argumentant-nos que era una evidència que el Govern havia de complir les lleis i ens van deixar entendre que si haguéssim parlat de casos concrets, haurien donat suport a la proposta.
 
Avui és un cas concret. Els demanem el compliment d'una llei que, vostès i dic vostès, perquè molts  hi eren i d'altres estan ara a la bancada dels ministres, vostès van ratificar.
 
Per acabar, un darrer tema: deixin-se estar de llibres blancs demanant la igualtat i de més paraules boniques perquè això també, justament amb la transparència, ho deia abans en l'altra intervenció, queden fantàstiques en boca seva, senyor. de DA, però són pura ficció i enganyifa a l'hora de la veritat i quan parlem de coses serioses. Perquè això tampoc ni ho donen suport ni ho consideren.
 
Si trobaven algun aspecte de la moció massa exigent, hauríem pogut parlar-ne; però lamentablement aquestes no són les maneres de fer de DA; una ventada i queden esborrades les iniciatives que no provenen ni de la mateixa majoria ni de Govern.
 

Tags: