Partit Socialdemòcrata

Intervenció de Pere López en defensa de l'increment de taxes al tabac

Crea: 02/09/2017 - 17:34
López, durant una sessió al Consell General.

Intervenció de Pere López en defensa de la modificació de la llei de taxes al consum (09-02-2017)

Començo per anunciar el nostre vot favorable a la modificació de les taxes. No és cap sorpresa quan es tracta de temes d'homologació i d'encaix internacional. Malgrat això, m'agradaria fer dues reflexions.
 
Primer, cal recordar la connotació d'encaix que el conjunt de la imposició sobre el tabac té per la necessitat de mantenir un correcte diferencial de preu, un mecanisme que permet reduir males pràctiques que han suposat greus problemes i que encara són presents en algunes de les reunions internacional.
 
En segon lloc, destacar a la rellevància dels ingressos que suposa aquesta taxa. Aquest increment, que hagués hagut d'arribar potser una mica abans, suposa uns ingressos equivalents a gairebé el 50% de tot l'IRPF, per exemple.
 
És per aquests dos motius (entre altres) que és necessari ser molt curós amb la qüestió del tabac amb motiu de la negociació amb la UE de l'acord associació. Justament el que s'està fent i el que des del PS estem defensant en el si de la taula de negociació i amb actitud constructiva, positiva i de futur.
 
Quant al procediment d'extrema urgència i necessitat; simplement assenyalar que ens pot semblar un procediment correcte perquè la mesura pugui ser adoptada en un temps prudencial.
 
Voldria acabar aquesta intervenció amb una primera referència a la responsabilitat. Suposo que des de files demòcrates s'entenen com a raonables i "normals" els elements essencials de la nostra intervenció; que no fem objecció al procediment, que votem favorablement.
 
Crec que no m'equivoco.
 
Doncs bé això els anys 2010 i 2011 això no era llavors tan normal.
 
Amb un grapat important de persones directament o indirectament vinculades a CR i APC i que avui ocupen els seients demòcrates es va fer oposició sistemàtica d'una banda al procediment, que finalment no es va poder posar en marxa amb el consegüent perjudici per les finances públiques. Arribant a votar CR fins i tot en contra de l'augment de taxes de l'any 2011 (amb el senyor Baró, el mateix ministre Saboya, la subsíndica Bonell entre altres membres destacats de CR) i l'abstenció d'APC (i contínues queixes també sobre el procediment finalment no emprat) amb el senyor Enseñat com a conseller general.
 
Compte doncs amb emprar massa alegrement els discursos de la responsabilitat per part d'aquells que van fer servir sistemàticament el discurs de posar pals a les rodes quan els tocava realment demostrar que l'interès general i els interessos del país han d'estar per sobre dels partits.
 
No acceptem - per tant- classes de responsabilitat per part de ningú; hem fet prova continuada del nostre tarannà; i aquí està la nostra col·laboració amb el Govern en temes d'Estat i el nostre vot favorable d'avui; com ho hem fet amb tots els projectes de llei d'homologació financera i fiscal, CDIs, acords d'intercanvi, etc..
 
I menys encara les acceptem per part d'aquells que en el seu moment no van ser capaços de donar el que avui demanen i exigeixen moltes vegades sense estar a l'altura del que els diferents moments demanen; gairebé com si estiguéssim obligats a donar-los un xec en blanc.
 
En tot cas reiterem el nostre vot positiu per a un projecte de llei que permetrà incrementar els ingressos de l'estat d'una banda i mantenir un diferencial de preu més baix per l'altra.