Partit Socialdemòcrata

El PS, preocupat pel futur de l'observatori d’igualtat

Crea: 02/12/2020 - 16:01

L'observatori d'Igualtat és qui ha de discriminar les dades per sexes per poder fer polítiques efectives en protecció de les dones

Andorra la Vella | "Les dades tenen una importància vital pel seguiment de les polítiques públiques i dels convenis internacionals que Andorra es compromet a complir, començant per l'acord d'associació amb la Unió Europea, en el qual en gairebé tots els àmbits se'ns demana un tractament de dades específiques". Així ho ha recordat aquest matí la Consellera del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Judith Salazar, qui ha formulat una sèrie de preguntes a Govern per conèixer la situació de l'Observatori d'Igualtat, el mecanisme que Govern ha de crear per discriminar les dades per sexes per poder fer polítiques efectives en protecció de les dones.

La llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació encarregava a Govern desenvolupar els reglaments per constituir l'Observatori d’Igualtat en sis mesos. Aquest període va finalitzar el 21 de setembre del 2019, i des del PS denuncien que encara no han rebut informació per part de Govern: "Vam poder accedir a un esborrany fa temps, però no com a grup parlamentari ni com a partit, sinó com integrants d'associacions feministes d'Andorra. Com a partit i com a grup parlamentari Govern no ens ha donat cap informació.", ha lamentat Salazar.

Salazar ha recordat que "des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata vam demanar els imports de les indemnitzacions a dones maltractades dels darrers quatre anys en casos d'insolvència dels agressors per solicitar que Govern actués com a responsable en última instància en cas d’insolvència dels agressors. La resposta per part de Govern va ser que no tenien aquestes dades. Aquesta demanda d’informació feia referència a la voluntat de Govern de ratificar el Conveni d’Istambul amb una reserva que deixa descobertes a les dones maltractades en cas d’insolvència dels agressors.

"Les dades són essencials: demanem què és el que passa amb l'observatori, perquè és qui ha de discriminar les dades per poder fer polítiques efectives en protecció de les dones. La nostra preocupació és absoluta quant al tractament de les dades. Venim de fer tot un seguit d'esmenes al pressupost 2020 per dotar de més diners al departament d'Estadística de Govern i se'ns han tombat totes. Més enllà del retard, volem saber quina previsió té Govern a efectes de crear estructures que ens donin dades fiables per poder crear polítiques públiques més efectives", ha declarat Salazar.